Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Beato, Magalí
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Merlo, Carolina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Zunino, María Paula
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Omarini, Alejandra Beatriz
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-07-07T11:54:24Z
dc.date.issued
2022-11
dc.identifier.citation
Beato, Magalí; Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Merlo, Carolina; Dambolena, José Sebastián; et al.; Biotransformation as a source of potential controlling natural mixtures of Sitophilus zeamais; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 45; 11-2022; 1-11
dc.identifier.issn
1878-8181
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/202696
dc.description.abstract
The mycelium of Pleurotus sapidus can be used as a biocatalyst for the organic biosynthesis due to the presence of enzymes such as lipoxygenases. The aim of this work was to improve the pesticide effect of α- and β-pinenes, the main components of Pinus spp. essential oils, to be used against pest through the bioconversion process. The lyophilized mycelium of P. sapidus was used as a biotransformation tool to upgrade the bioactivities of these monoterpene hydrocarbons. The biopesticide capacity of the mixtures of compounds obtained by bioconversion of pinene isomers was evaluated against Sitophilus zeamais. Additionally, the differences in the biotransformation products were determined. The mixture of α-pinene biotransformed products showed the best repellence against S. zeamais (RI100μL/L = −63.33 ± 15.85% at 120 min); however, both biotransformed mixtures presented low toxic effects (LC50 > 500 μL/L), while the pure compounds presented medium toxicities (LC50 α-pinene = 296.65 μL/L and LC50 β-pinene = 310.47 μL/L). Thus, the biotransformation of low-cost essential oils proves an alternative process to develop environmentally-friendly repellents by recycling forest industry side-streams.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOCONVERSION
dc.subject
BIOPESTICIDES
dc.subject
INSECT PESTS
dc.subject
PINENES
dc.subject
PLEUROTUS SAPIDUS
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Biotransformation as a source of potential controlling natural mixtures of Sitophilus zeamais
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-02T14:49:39Z
dc.journal.volume
45
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Beato, Magalí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Merlo, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Omarini, Alejandra Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102536
Archivos asociados