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dc.contributor.author
Sosa Santillán, Gerardo de Jesús
dc.contributor.author
Zugasti Cruz, Alejandro
dc.contributor.author
Enríquez Medrano, Francisco Javier
dc.contributor.author
Avérous, Luc
dc.contributor.author
Pollet, Eric
dc.contributor.author
Valdés Ramos, Karyme Guadalupe
dc.contributor.author
Gomez, Cesar Gerardo
dc.contributor.author
Romero, Marcelo Ricardo
dc.contributor.author
Garcia Lobato, Marco Antonio
dc.contributor.author
Pérez Aguilar, Nancy Verónica
dc.contributor.author
Oyervides Muñoz, Ernesto
dc.date.available
2023-07-05T13:07:23Z
dc.date.issued
2022-07
dc.identifier.citation
Sosa Santillán, Gerardo de Jesús; Zugasti Cruz, Alejandro; Enríquez Medrano, Francisco Javier; Avérous, Luc; Pollet, Eric; et al.; Synthesis, characterization, and antibacterial activities of novel starch derivatives against E. coli and S. aureus; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 74; 7-8; 7-2022; 2100142 -2100149
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/202423
dc.description.abstract
Three novel starch derivatives with antibacterial properties are synthesized through a rather simple multistep synthesis route. In a first step, sodium periodate oxidation of the hydroxyl groups (C2–C3) of starch yields a di-aldehyde structure, which is used to attach N,N-dimethylbenzylamine by Schiff base formation. Then, the amino groups of aminated starch are quaternized with three different ammonium salts (4-bromobutyl-pyridinium bromide, 4-bromobutyl-benzalkonium bromide, and 4-bromobutyl-quinolinium bromide). The different resulting products are fully characterized by FTIR, 1H NMR, and SEC analysis. Their antibacterial properties are evaluated against Escherichia coli and Staphylococcus aureus in vitro to obtain minimum inhibitory and bactericidal concentrations. All the starch derivatives show strong antibacterial activities against Gram-negative E. coli strain and Gram-positive S. aureus. Finally, hemolysis assays show that two of the starch derivatives obtained have no significant hemolytic effect on isolated human red cells.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMMONIUM SALTS
dc.subject
ANTIBACTERIAL
dc.subject
BIOCOMPATIBLE
dc.subject
SODIUM PERIODATE
dc.subject
STARCH
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Synthesis, characterization, and antibacterial activities of novel starch derivatives against E. coli and S. aureus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-30T10:56:02Z
dc.journal.volume
74
dc.journal.number
7-8
dc.journal.pagination
2100142 -2100149
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Sosa Santillán, Gerardo de Jesús. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.description.fil
Fil: Zugasti Cruz, Alejandro. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.description.fil
Fil: Enríquez Medrano, Francisco Javier. Centro de Investigación En Química Aplicada; México
dc.description.fil
Fil: Avérous, Luc. Université de Strasbourg; Francia
dc.description.fil
Fil: Pollet, Eric. Université de Strasbourg; Francia
dc.description.fil
Fil: Valdés Ramos, Karyme Guadalupe. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.description.fil
Fil: Gomez, Cesar Gerardo. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Marcelo Ricardo. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia Lobato, Marco Antonio. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.description.fil
Fil: Pérez Aguilar, Nancy Verónica. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.description.fil
Fil: Oyervides Muñoz, Ernesto. Universidad Autónoma de Coahuila; México
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202100142
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202100142
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