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dc.contributor.author
Sosa Santillán, Gerardo de Jesús  
dc.contributor.author
Zugasti Cruz, Alejandro  
dc.contributor.author
Enríquez Medrano, Francisco Javier  
dc.contributor.author
Avérous, Luc  
dc.contributor.author
Pollet, Eric  
dc.contributor.author
Valdés Ramos, Karyme Guadalupe  
dc.contributor.author
Gomez, Cesar Gerardo  
dc.contributor.author
Romero, Marcelo Ricardo  
dc.contributor.author
Garcia Lobato, Marco Antonio  
dc.contributor.author
Pérez Aguilar, Nancy Verónica  
dc.contributor.author
Oyervides Muñoz, Ernesto  
dc.date.available
2023-07-05T13:07:23Z  
dc.date.issued
2022-07  
dc.identifier.citation
Sosa Santillán, Gerardo de Jesús; Zugasti Cruz, Alejandro; Enríquez Medrano, Francisco Javier; Avérous, Luc; Pollet, Eric; et al.; Synthesis, characterization, and antibacterial activities of novel starch derivatives against E. coli and S. aureus; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 74; 7-8; 7-2022; 2100142 -2100149  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/202423  
dc.description.abstract
Three novel starch derivatives with antibacterial properties are synthesized through a rather simple multistep synthesis route. In a first step, sodium periodate oxidation of the hydroxyl groups (C2–C3) of starch yields a di-aldehyde structure, which is used to attach N,N-dimethylbenzylamine by Schiff base formation. Then, the amino groups of aminated starch are quaternized with three different ammonium salts (4-bromobutyl-pyridinium bromide, 4-bromobutyl-benzalkonium bromide, and 4-bromobutyl-quinolinium bromide). The different resulting products are fully characterized by FTIR, 1H NMR, and SEC analysis. Their antibacterial properties are evaluated against Escherichia coli and Staphylococcus aureus in vitro to obtain minimum inhibitory and bactericidal concentrations. All the starch derivatives show strong antibacterial activities against Gram-negative E. coli strain and Gram-positive S. aureus. Finally, hemolysis assays show that two of the starch derivatives obtained have no significant hemolytic effect on isolated human red cells.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMMONIUM SALTS  
dc.subject
ANTIBACTERIAL  
dc.subject
BIOCOMPATIBLE  
dc.subject
SODIUM PERIODATE  
dc.subject
STARCH  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Synthesis, characterization, and antibacterial activities of novel starch derivatives against E. coli and S. aureus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-30T10:56:02Z  
dc.journal.volume
74  
dc.journal.number
7-8  
dc.journal.pagination
2100142 -2100149  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Sosa Santillán, Gerardo de Jesús. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.description.fil
Fil: Zugasti Cruz, Alejandro. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.description.fil
Fil: Enríquez Medrano, Francisco Javier. Centro de Investigación En Quí­mica Aplicada; México  
dc.description.fil
Fil: Avérous, Luc. Université de Strasbourg; Francia  
dc.description.fil
Fil: Pollet, Eric. Université de Strasbourg; Francia  
dc.description.fil
Fil: Valdés Ramos, Karyme Guadalupe. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Cesar Gerardo. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero, Marcelo Ricardo. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Lobato, Marco Antonio. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.description.fil
Fil: Pérez Aguilar, Nancy Verónica. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.description.fil
Fil: Oyervides Muñoz, Ernesto. Universidad Autónoma de Coahuila; México  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202100142  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202100142