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dc.contributor.author
Strack, Karen Nataly  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.date.available
2023-06-30T12:36:41Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Strack, Karen Nataly; Garcia, Maria Alejandra; Cabezas, Dario Marcelino; Viña, Sonia Zulma; Dini, Cecilia; Autoclaving and ultrasonication for reducing digestible starch in cassava pulp: modification of cell wall composition, sorption properties, and resistant starch content; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 2022; 11-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201896  
dc.description.abstract
Autoclaving (15 min, 121 °C, 1 atm overpressure) and high-intensity ultrasound (3 pulses of 1 min, 750 W, 20 kHz, 80% amplitude) were evaluated individually or combined in cassava pulp to reduce the digestible starch and increase the fibre content. Ultrasound alone produced minimal modifications, and the subsequent autoclaving increased the oil-binding capacity and swelling. Autoclaving alone significantly increased total dietary fibre (TDF) from 14.7% to 21.4%, and the ratio of hemicellulose to lignocellulose. It also reduced the extractable starch from 42.7% to 7.5% and the resistant starch from 7.4% to 3.1%. Despite the higher digestibility, the starch digestion rate with pancreatic α-amylase was slower. Starch solubility increased at 25, 68, and 90 °C. Ultrasonication after autoclaving reduced the hemicellulose percentage, but the sorption properties remained unchanged. Resistant starch substantially increased to 39.9%, mainly composed of RS1 (inaccessible starch), and starch solubility decreased at the three temperatures assayed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACID DETERGENT FIBRE  
dc.subject
BAGASSE  
dc.subject
DIGESTIBILITY  
dc.subject
HEMICELLULOSE  
dc.subject
LIGNOCELLULOSE  
dc.subject
MANIHOT ESCULENTA  
dc.subject
NEUTRAL DETERGENT FIBRE  
dc.subject
PHYSICAL TREATMENTS  
dc.subject
TGA  
dc.subject
TOTAL DIETARY FIBRE.  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Autoclaving and ultrasonication for reducing digestible starch in cassava pulp: modification of cell wall composition, sorption properties, and resistant starch content  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-16T12:40:44Z  
dc.journal.volume
2022  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Strack, Karen Nataly. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Universidad Nacional de Quilmes; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16212  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16212