Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Farizano, Juan Vicente

dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan

dc.contributor.author
Masias, Ruth Emilse

dc.contributor.author
Baillo, Ayelen Antonella

dc.contributor.author
Torino, Maria Ines

dc.contributor.author
Fadda, Silvina G.

dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana

dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica

dc.contributor.author
Saavedra, Maria Lucila

dc.contributor.author
Minahk, Carlos Javier

dc.date.available
2023-06-28T17:37:26Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Farizano, Juan Vicente; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Masias, Ruth Emilse; Baillo, Ayelen Antonella; Torino, Maria Ines; et al.; Biotechnological use of dairy by-products for the production and microencapsulation of the food preservative enterocin CRL35; Wiley Blackwell Publishing, Inc; FEMS Microbiology Letters; 369; 1; 3-2022
dc.identifier.issn
0378-1097
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201727
dc.description.abstract
Bacteriocins from Gram-positive bacteria have been proposed as natural food preservative and there is a need for large-scale production for commercial purposes. The aim of the present work is to evaluate whey, a cheese industrial by-product, for the production and microencapsulation of enterocin CRL35. Whey proved to be a promising basal medium for bacterial growth although the bacteriocin production was quite low. However, it could be much favored with the addition of yeast extract at concentrations as low as 0.5%. Besides improving bacteriocin production, this peptide was successfully microencapsulated by spray drying using whey protein concentrate and a chitosan derivative as wall materials. Microcapsules averaging 10 ± 5 μm diameter were obtained, with good structural integrity and high antimicrobial activity with a stability of at least 12 weeks at 4°C. In summary, sustainable bacteriocin production and microencapsulation was achieved recycling whey or its derivatives. In addition, the formulation owns high antimicrobial activity with a long shelf life. The development of a food preservative may represent a green solution for handling whey.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIOCIN PRODUCTION
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
ENTEROCIN CRL35
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
WHEY
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Biotechnological use of dairy by-products for the production and microencapsulation of the food preservative enterocin CRL35
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-26T13:33:32Z
dc.identifier.eissn
1574-6968
dc.journal.volume
369
dc.journal.number
1
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Farizano, Juan Vicente. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Universidad Nacional de Villa María; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Masias, Ruth Emilse. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baillo, Ayelen Antonella. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torino, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fadda, Silvina G.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina. Universidad Nacional de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Saavedra, Maria Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Minahk, Carlos Javier. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
FEMS Microbiology Letters

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fnac033
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsle/article/369/1/fnac033/6553820
Archivos asociados