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dc.contributor.author
Ibañez Martín, María María
dc.contributor.author
Melo, Yormy Eliana
dc.contributor.author
Zabaloy, María Florencia
dc.date.available
2023-06-28T14:13:04Z
dc.date.issued
2022-01
dc.identifier.citation
Ibañez Martín, María María; Melo, Yormy Eliana; Zabaloy, María Florencia; Analyzing energy deprivation for cooking in Argentina and Brazil; University of Zaragoza; Iberoamerican Journal of Development Studies; 11; 1; 1-2022; 86-108
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201638
dc.description.abstract
Lack of access to clean cooking is one dimension of energy poverty that has called the attention of many international organizations and policymakers, due to the relevance of cooking, as an energy service, in the satisfaction of essential needs. The present paper has two central objectives: it intends to characterize the population with energy deprivation for cooking and detect if their characteristics are coincident in Brazil and Argentina, and it analyses whether the selection of traditional fuels for cooking is related to the presence of other socioeconomic deprivations. To fulfill these objectives, an analysis of descriptive statistics is performed, and logistic models are estimated during the period 2004-2014. From the descriptive analysis, it is found that the socioeconomic characteristics of the population that presents energy deprivation in cooking are markedly different from those that are not deprived in this dimension. In turn, there is a strong dependence between the multidimensional deprivations and energy poverty in cooking.
dc.description.abstract
La falta de acceso a una cocina limpia constituye una dimensión de la pobreza energética que ha llamado la atención de muchas organizaciones internacionales y formuladores de políticas, debido a la relevancia de la cocina, como servicio energético, en la satisfacción de necesidades esenciales. Con este trabajo, se persiguen dos objetivos centrales: se pretende caracterizar a la población con carencia energética para cocinar y detectar si sus características son coincidentes en Brasil y Argentina; además, se analiza si la selección de combustibles tradicionales para cocinar se encuentra relacionada con la presencia de otras privaciones socioeconómicas. Para cumplir con dichos objetivos, se realiza un análisis de estadística descriptiva y se estiman modelos logísticos durante el período 2004-2014. A partir del análisis descriptivo, se considera que las características socieconómicas de la población que presenta carencia energética en la cocina se muestran marcadamente diferentes a aquella que no sufre carencia en esta dimensión. A su vez, existe una fuerte dependencia entre las privaciones multidimensionales y la pobreza energética en la cocina.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
University of Zaragoza
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
BRAZIL
dc.subject
ENERGY FOR COOKING
dc.subject
LOGISTIC MODELS
dc.subject
URBAN ENERGY POVERTY
dc.subject.classification
Otras Economía y Negocios
dc.subject.classification
Economía y Negocios
dc.subject.classification
CIENCIAS SOCIALES
dc.title
Analyzing energy deprivation for cooking in Argentina and Brazil
dc.title
Analizando la privación de energía a la hora de cocinar en Argentina y Brasil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-05-11T17:49:10Z
dc.identifier.eissn
2254-2035
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
86-108
dc.journal.pais
España
dc.journal.ciudad
Zaragoza
dc.description.fil
Fil: Ibañez Martín, María María. Universidad Nacional del Sur; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Investigaciones Económicas y Sociales del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Economía. Instituto de Investigaciones Económicas y Sociales del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Melo, Yormy Eliana. Universidade Federal Fluminense; Brasil
dc.description.fil
Fil: Zabaloy, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Sur; Argentina
dc.journal.title
Iberoamerican Journal of Development Studies
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ried.unizar.es/index.php/revista/article/view/603
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.26754/ojs_ried/ijds.603
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8432628
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