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dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín
dc.contributor.author
Caturla, Magdevis Y. R.
dc.contributor.author
do Prado Silva, Leonardo
dc.contributor.author
Câmara, Antonio A.
dc.contributor.author
Barril, Patricia Angelica
dc.contributor.author
Sant'Ana, Anderson S.
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2023-06-26T16:09:12Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Oteiza, Juan Martín; Caturla, Magdevis Y. R.; do Prado Silva, Leonardo; Câmara, Antonio A.; Barril, Patricia Angelica; et al.; Adaptation of O157:H7 and non-O157 Escherichia coli strains in orange juice and subsequent resistance to UV-C radiation; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 157; 3-2022; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201543
dc.description.abstract
This study assessed the acid-adaptation of pathogenic and non-pathogenic strains of Escherichia coli in orange juice and the microbial resistance to the subsequent UV-C radiation treatment. Nine Shiga toxin-producing E. coli (STEC) and one strain of a non-pathogenic surrogate E. coli were used in this study. Each E. coli strain was inoculated in orange juice, following pre-exposure during 0, 1, 2, and 3 h at 10 °C. Then, the inoculated juices with the ten different strains separately were exposed to 0 and 2 J/cm2 of UV-C radiation. The D value (i.e., the UV-C dose in J/cm2 required to cause a one-log reduction in the target microorganism) was calculated. Further, the resistance coefficient [RC; i.e., the ratio between the D-values for the control condition (D0h) and each pre-exposure tested time (D1h, D2h, D3h)] were determined. The results indicated that the resistance of E. coli was influenced by the pre-exposure period in the orange juice, with increased resistance to UV-C observed for periods >2 h. Furthermore, the sensitivity of cells to subsequent UV-C treatment was found to be strain-dependent. The results may allow the development of more reliable UV-C radiation processes for orange juice processing aiming the inactivation of pathogenic E. coli.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ACID ADAPTATION
dc.subject
EMERGING TECHNOLOGIES
dc.subject
FOODBORNE PATHOGENS
dc.subject
FRUIT JUICES
dc.subject
IRRADIATION
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Adaptation of O157:H7 and non-O157 Escherichia coli strains in orange juice and subsequent resistance to UV-C radiation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-16T12:42:42Z
dc.journal.volume
157
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caturla, Magdevis Y. R.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: do Prado Silva, Leonardo. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Câmara, Antonio A.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Barril, Patricia Angelica. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sant'Ana, Anderson S.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643822000421
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113107
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