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dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín  
dc.contributor.author
Caturla, Magdevis Y. R.  
dc.contributor.author
do Prado Silva, Leonardo  
dc.contributor.author
Câmara, Antonio A.  
dc.contributor.author
Barril, Patricia Angelica  
dc.contributor.author
Sant'Ana, Anderson S.  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2023-06-26T16:09:12Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Oteiza, Juan Martín; Caturla, Magdevis Y. R.; do Prado Silva, Leonardo; Câmara, Antonio A.; Barril, Patricia Angelica; et al.; Adaptation of O157:H7 and non-O157 Escherichia coli strains in orange juice and subsequent resistance to UV-C radiation; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 157; 3-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201543  
dc.description.abstract
This study assessed the acid-adaptation of pathogenic and non-pathogenic strains of Escherichia coli in orange juice and the microbial resistance to the subsequent UV-C radiation treatment. Nine Shiga toxin-producing E. coli (STEC) and one strain of a non-pathogenic surrogate E. coli were used in this study. Each E. coli strain was inoculated in orange juice, following pre-exposure during 0, 1, 2, and 3 h at 10 °C. Then, the inoculated juices with the ten different strains separately were exposed to 0 and 2 J/cm2 of UV-C radiation. The D value (i.e., the UV-C dose in J/cm2 required to cause a one-log reduction in the target microorganism) was calculated. Further, the resistance coefficient [RC; i.e., the ratio between the D-values for the control condition (D0h) and each pre-exposure tested time (D1h, D2h, D3h)] were determined. The results indicated that the resistance of E. coli was influenced by the pre-exposure period in the orange juice, with increased resistance to UV-C observed for periods >2 h. Furthermore, the sensitivity of cells to subsequent UV-C treatment was found to be strain-dependent. The results may allow the development of more reliable UV-C radiation processes for orange juice processing aiming the inactivation of pathogenic E. coli.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ACID ADAPTATION  
dc.subject
EMERGING TECHNOLOGIES  
dc.subject
FOODBORNE PATHOGENS  
dc.subject
FRUIT JUICES  
dc.subject
IRRADIATION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Adaptation of O157:H7 and non-O157 Escherichia coli strains in orange juice and subsequent resistance to UV-C radiation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-16T12:42:42Z  
dc.journal.volume
157  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caturla, Magdevis Y. R.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: do Prado Silva, Leonardo. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Câmara, Antonio A.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Barril, Patricia Angelica. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sant'Ana, Anderson S.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643822000421  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113107