Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pugliese, Maria Beatriz
dc.contributor.author
Guzmán, Yanina
dc.contributor.author
Pacheco, Daniela Elizabeth
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Ruben
dc.contributor.author
Travaglia, Claudia Noemi
dc.contributor.author
Avenant, Jan Hendrik
dc.contributor.author
Avenant, Eunice
dc.contributor.author
Berli, Federico Javier
dc.date.available
2023-06-23T18:42:55Z
dc.date.issued
2022-01
dc.identifier.citation
Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174
dc.identifier.issn
1853-8665
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201356
dc.description.abstract
Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.
dc.description.abstract
El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universidad Nacional de Cuyo
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AUXIN
dc.subject
BUNCH ARCHITECTURE
dc.subject
GIBBERELLINS
dc.subject
PLANT HORMONES
dc.subject
SEEDLESS TABLE GRAPES
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
dc.title
Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-21T10:06:15Z
dc.journal.volume
54
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
163-174
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Mendoza
dc.description.fil
Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica
dc.description.fil
Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica
dc.description.fil
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.48162/rev.39.075
Archivos asociados