Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pugliese, Maria Beatriz  
dc.contributor.author
Guzmán, Yanina  
dc.contributor.author
Pacheco, Daniela Elizabeth  
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Ruben  
dc.contributor.author
Travaglia, Claudia Noemi  
dc.contributor.author
Avenant, Jan Hendrik  
dc.contributor.author
Avenant, Eunice  
dc.contributor.author
Berli, Federico Javier  
dc.date.available
2023-06-23T18:42:55Z  
dc.date.issued
2022-01  
dc.identifier.citation
Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174  
dc.identifier.issn
1853-8665  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201356  
dc.description.abstract
Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.  
dc.description.abstract
El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Universidad Nacional de Cuyo  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AUXIN  
dc.subject
BUNCH ARCHITECTURE  
dc.subject
GIBBERELLINS  
dc.subject
PLANT HORMONES  
dc.subject
SEEDLESS TABLE GRAPES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless  
dc.title
Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-21T10:06:15Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
163-174  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mendoza  
dc.description.fil
Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica  
dc.description.fil
Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica  
dc.description.fil
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.48162/rev.39.075