Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía
dc.contributor.author
Velez, Alexis
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.contributor.author
Martínez, Marcela
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Maestri, Damian
dc.date.available
2023-06-22T17:48:57Z
dc.date.issued
2022-10
dc.identifier.citation
Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Velez, Alexis; Montenegro, Mariana Angélica; Martínez, Marcela; et al.; Impact of storage conditions on the composition and antioxidant activity of peanut skin phenolic-based extract; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 57; 10; 10-2022; 6471-6479
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201244
dc.description.abstract
With a view to its potential application as a food antioxidant, this study evaluated the impact of storage conditions (ReTD: darkness, 4 °C; RoTD: darkness, 25 °C; RoTL: light, 25 °C) on the composition and antioxidant activity of a peanut skin phenolic-based extract (PSE). Results showed that the composition and several selected antioxidant capacities of PSE were preserved when stored in ReTD. Under these conditions, most of the identified compounds did not show significant losses in concentration at the final storage time (12 months). When tested in a highly unsaturated lipid system, this extract also showed the same antioxidant efficacy as the original extract (t0). Meanwhile, reducing power and radical scavenging activities of PSE stored in darkness were virtually retained; irrespective of the temperature condition, the parameters analysed remained almost constant over all the storage time. Overall, the results highlight the importance of the dark condition as a key factor for the PSE's composition and antioxidant activity preservation. In conclusion, the research findings suggest simple and low-cost conditions that guarantee the conservation of the PSE composition and the continuity of its antioxidant properties during prolonged storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY PRESERVATION
dc.subject
PEANUT SKIN EXTRACT
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS
dc.subject
STORAGE CONDITIONS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Impact of storage conditions on the composition and antioxidant activity of peanut skin phenolic-based extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-22T13:33:14Z
dc.journal.volume
57
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
6471-6479
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Velez, Alexis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.15964
Archivos asociados