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dc.contributor.author
Surano, Bárbara Estefanía  
dc.contributor.author
Leiva, Graciela Edith  
dc.contributor.author
Marshall, Guillermo Ricardo  
dc.contributor.author
Maglietti, Felipe Horacio  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.date.available
2023-06-22T14:40:58Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Surano, Bárbara Estefanía; Leiva, Graciela Edith; Marshall, Guillermo Ricardo; Maglietti, Felipe Horacio; Schebor, Carolina Claudia; Pulsed electric fields using a multiple needle chamber to improve bioactive compounds extraction from unprocessed Opuntia ficus-indica fruits; Elsevier; Journal of Food Engineering; 317; 3-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201190  
dc.description.abstract
Prickly pear fruit is rich in natural pigments and bioactive compounds that contribute to its antioxidant capacity and health-promoting properties. These compounds can be extracted using pulsed electric fields (PEF), a non-thermal technology that is energy efficient and is being increasingly used for food processing. For that end, a novel electroporation chamber was designed and optimum pulse parameters were selected maximizing juice yield and bioactive compounds extraction. The chamber consists of 5 rows of 10 parallel needles, and the optimum pulse parameters were: Sixty 100 μs long pulses of 1200 V/cm at a frequency of 10 Hz. The average energy input was 11.44 kJ/kg (temperature rise below 10 °C). When comparing PEF-treated samples with untreated ones, juice yield increased 3.3 times, and betalain extraction 1.48 times. Also, the juice extracted had a significantly higher total polyphenol content (1.4 times), and antioxidant capacity (1.4–1.5 times increase, measured by three techniques). This chamber and procedure could be scaled for industrial applications since large samples can be treated without the need of adding conductive medium or peeling the fruits, simplifying the procedure and reducing costs. PEF treatment of prickly pear fruits can effectively provide juice rich in natural colorants and with higher nutritional properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
ELECTROPORATION  
dc.subject
PEF  
dc.subject
PIGMENTS  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pulsed electric fields using a multiple needle chamber to improve bioactive compounds extraction from unprocessed Opuntia ficus-indica fruits  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-22T10:57:25Z  
dc.journal.volume
317  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Surano, Bárbara Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física del Plasma. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física del Plasma; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Graciela Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marshall, Guillermo Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física del Plasma. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física del Plasma; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maglietti, Felipe Horacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877421003903  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110864