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dc.contributor.author
Surano, Bárbara Estefanía
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dc.contributor.author
Leiva, Graciela Edith
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dc.contributor.author
Marshall, Guillermo Ricardo
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dc.contributor.author
Maglietti, Felipe Horacio
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dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
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dc.date.available
2023-06-22T14:40:58Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Surano, Bárbara Estefanía; Leiva, Graciela Edith; Marshall, Guillermo Ricardo; Maglietti, Felipe Horacio; Schebor, Carolina Claudia; Pulsed electric fields using a multiple needle chamber to improve bioactive compounds extraction from unprocessed Opuntia ficus-indica fruits; Elsevier; Journal of Food Engineering; 317; 3-2022; 1-8
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201190
dc.description.abstract
Prickly pear fruit is rich in natural pigments and bioactive compounds that contribute to its antioxidant capacity and health-promoting properties. These compounds can be extracted using pulsed electric fields (PEF), a non-thermal technology that is energy efficient and is being increasingly used for food processing. For that end, a novel electroporation chamber was designed and optimum pulse parameters were selected maximizing juice yield and bioactive compounds extraction. The chamber consists of 5 rows of 10 parallel needles, and the optimum pulse parameters were: Sixty 100 μs long pulses of 1200 V/cm at a frequency of 10 Hz. The average energy input was 11.44 kJ/kg (temperature rise below 10 °C). When comparing PEF-treated samples with untreated ones, juice yield increased 3.3 times, and betalain extraction 1.48 times. Also, the juice extracted had a significantly higher total polyphenol content (1.4 times), and antioxidant capacity (1.4–1.5 times increase, measured by three techniques). This chamber and procedure could be scaled for industrial applications since large samples can be treated without the need of adding conductive medium or peeling the fruits, simplifying the procedure and reducing costs. PEF treatment of prickly pear fruits can effectively provide juice rich in natural colorants and with higher nutritional properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY
dc.subject
ELECTROPORATION
dc.subject
PEF
dc.subject
PIGMENTS
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
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dc.subject.classification
Ingeniería Química
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Pulsed electric fields using a multiple needle chamber to improve bioactive compounds extraction from unprocessed Opuntia ficus-indica fruits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-22T10:57:25Z
dc.journal.volume
317
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Surano, Bárbara Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física del Plasma. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física del Plasma; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva, Graciela Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marshall, Guillermo Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física del Plasma. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física del Plasma; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maglietti, Felipe Horacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877421003903
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110864
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