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dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.date.available
2023-06-21T19:14:56Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Salvadori, Viviana Olga; A review of commercial process simulators applied to food processing; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Process Engineering; 46; 2; 2-2023; 1-22  
dc.identifier.issn
0145-8876  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201071  
dc.description.abstract
The aim of this paper is to give a state of art of the application of commercial process simulators that describes food process transformations from a macro approach, considering the mass and energy balances and the physical and chemical changes, immersed in the context of the whole industrial plant. Most popular commercial software's and its characteristics are exposed. Additionally, the most relevant works in the field are discussed, with emphasis on physicochemical properties of food matrices, the selection of the fluid package and strategies to simulate several common processing stages involved. This review includes a wide variety of food and beverages process like evaporation, concentration, distillation, fermentative reactions, membrane separation and oil refining. Simulated models are an effective tool when several scenarios need to be considered. This area orientated to food processing simulation, still needs to incorporate equation-oriented approaches and adapt to more versatile operational management.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COMPONENTS  
dc.subject
FOOD PROCESSING  
dc.subject
PROCESS SIMULATION  
dc.subject
THERMODYNAMIC MODEL  
dc.subject
THERMODYNAMIC PROPERTIES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A review of commercial process simulators applied to food processing  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-16T12:39:23Z  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-22  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Food Process Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpe.14225  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpe.14225