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dc.contributor.author
Ureta, María Micaela
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga
dc.date.available
2023-06-21T19:14:56Z
dc.date.issued
2023-02
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Salvadori, Viviana Olga; A review of commercial process simulators applied to food processing; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Process Engineering; 46; 2; 2-2023; 1-22
dc.identifier.issn
0145-8876
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201071
dc.description.abstract
The aim of this paper is to give a state of art of the application of commercial process simulators that describes food process transformations from a macro approach, considering the mass and energy balances and the physical and chemical changes, immersed in the context of the whole industrial plant. Most popular commercial software's and its characteristics are exposed. Additionally, the most relevant works in the field are discussed, with emphasis on physicochemical properties of food matrices, the selection of the fluid package and strategies to simulate several common processing stages involved. This review includes a wide variety of food and beverages process like evaporation, concentration, distillation, fermentative reactions, membrane separation and oil refining. Simulated models are an effective tool when several scenarios need to be considered. This area orientated to food processing simulation, still needs to incorporate equation-oriented approaches and adapt to more versatile operational management.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COMPONENTS
dc.subject
FOOD PROCESSING
dc.subject
PROCESS SIMULATION
dc.subject
THERMODYNAMIC MODEL
dc.subject
THERMODYNAMIC PROPERTIES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
A review of commercial process simulators applied to food processing
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-16T12:39:23Z
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1-22
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Food Process Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpe.14225
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpe.14225
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