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dc.contributor.author
Cantoro, Renata  
dc.contributor.author
Palazzini, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Yerkovich, Nadia  
dc.contributor.author
Dunlap, Christopher  
dc.contributor.author
Mir, Leticia  
dc.contributor.author
Chiotta, María Laura  
dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.date.available
2023-06-06T19:00:40Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Bacilus velezensis RC 218 as a successful biocontrol agent to reduce Fusarium head blight and deoxynivalenol accumulation ensuring food quality parameters on harvested wheat; MycoTwin-Mycokey 2021 International conference; Bari; Italia; 2021; 78-78  
dc.identifier.isbn
978-88-8080-221-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/199769  
dc.description.abstract
Fusarium head blight (FHB) is one of the main fungal diseases affecting bread (Triticum aestivum L.) and durum wheat (Triticum durum L.) crops worldwide, resultingin important economic losses such as reduced grain yield, quality and safety due to mycotoxin contamination, mainly deoxynivalenol (DON). In Argentina, FHB is caused mainly by Fusarium graminearum sensu stricto when humid weather conditions prevail during anthesis stage. Management strategies commonly used to cope with FHB are not highly efficient if individually applied. Biocontrol appears as an environmentally friendly tool that can be incorporated within an integrated management program. Previous studies carried out by our research grouphighlighted the effectiveness of Bacillus velezensis RC 218 to reduce FHB severity and DON accumulation. The aim of the present study was to evaluate the biocontrolactivity of B. velezensis RC 218 during 2019 harvest season in Córdoba Province, Argentina on bread wheat infected by F. graminearum ss. At anthesis the pathogen and the biocontrol agent were applied. After 21 days, disease incidence and severity were evaluated. At harvest maturity, quality parameters and DON accumulation were analyzed. B. velezensis caused reductions of 37.5% and 33.3% in disease severity and Fusarium‐damaged kernels respectively. A significant reduction in DON accumulation was observed. Regarding quality parameters flour ash values and alveograph parameters were improved in the treatments with the biocontrol agent. Microbiome dynamic preliminary data from wheat spikes treated with the pathogen biocontrol agent and control treatments were also evaluated.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institute of Science of Food Production-National Research Council  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Fusarium head blight  
dc.subject
Deoxynivalenol  
dc.subject
Biocontrol  
dc.subject
B. velezensis  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Bacilus velezensis RC 218 as a successful biocontrol agent to reduce Fusarium head blight and deoxynivalenol accumulation ensuring food quality parameters on harvested wheat  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-11-01T22:10:17Z  
dc.journal.pagination
78-78  
dc.journal.pais
Italia  
dc.journal.ciudad
Bari  
dc.description.fil
Fil: Cantoro, Renata. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yerkovich, Nadia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dunlap, Christopher. USDA, Peoria Illinois; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Mir, Leticia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Córdoba. Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://mycotwinbari2021.mycokey.eu/  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Conferencia  
dc.description.nombreEvento
MycoTwin-Mycokey 2021 International conference  
dc.date.evento
2021-11-09  
dc.description.ciudadEvento
Bari  
dc.description.paisEvento
Italia  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
MycoKey Proyect, MycoTwen proyect, International Society for Mycotoxicology  
dc.source.libro
Myco Twin-Mycokey 2021 International Conference. Integrated and innovative key actions for mycotoxin managment in the food and feed chain  
dc.date.eventoHasta
2021-11-12  
dc.type
Conferencia