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dc.contributor.author
Reyes Alvarez, Camilo Andres
dc.contributor.author
Gamboa, Juliana
dc.contributor.author
Lanari, María Cecilia
dc.date.available
2023-06-01T12:39:58Z
dc.date.issued
2022-06
dc.identifier.citation
Reyes Alvarez, Camilo Andres; Gamboa, Juliana; Lanari, María Cecilia; Optimization of the processing conditions for producing osmo-dehydrated arazá (Eugenia stipitata, McVaugh) and evaluation of its antioxidant content and activity; IOS Press BV; Journal of Berry Research; 12; 2; 6-2022; 149-164
dc.identifier.issn
1878-5123
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/199268
dc.description.abstract
BACKGROUND: Arazá, a tropical berry rich in thermolabile antioxidants (ascorbic-acid/phenolics/flavonoids/carotenoids), is a potential ingredient for preparing functional foods; however, its high perishability hinders its industrial application. Osmotic-dehydration (OD), a processing method that operates at low temperature ranges, may be adequate for improving arazá's shelf-life without reducing its palatability/nutritional quality. Physicochemical and nutritional properties depend on the time/temperature/osmotic-solution concentration applied; therefore, parameters optimization is required. Processing selection must also consider treatment effect on antioxidants composition/activity/bioaccessibility in the gastro-intestinal (GI) tract, key factors in bioactives health benefits. OBJECTIVES: a) Optimize OD duration/temperature/sucrose concentration to maximize process efficiency/total-polyphenol content/overall-acceptability using principal component analysis and Response-Surface-Methodology/Desirability-Function. b) Determine OD effect on antioxidant content/activity/bioaccessibilities before and after gastro-intestinal digestion. RESULTS AND CONCLUSIONS: Processing conditions have opposite effects on sensory and chemical properties; reaching antioxidant content/activity highest levels in the osmo-dehydrated fruit required 60 min/20°Bx; whereas, the best organoleptic scores demanded 180 min/60°Bx. Although osmotic-drying reduced the fruit's antioxidant content/activity 39-76%, the process improved antioxidants bioaccessibilities, since these values were: 63-85% (untreated fruit) and 72-90% (osmodehydrated arazá (ODA)), whereas the activity retention levels were 67-76% (untreated fruit/ODA).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
IOS Press BV
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARAZÁ
dc.subject
EUGENIASTIPITATA
dc.subject
OSMOTIC-DEHYDRATION
dc.subject
ANTIOXIDANT CONTENT
dc.subject
BIOACCESSIBILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Optimization of the processing conditions for producing osmo-dehydrated arazá (Eugenia stipitata, McVaugh) and evaluation of its antioxidant content and activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-04-27T18:30:55Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
149-164
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Reyes Alvarez, Camilo Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gamboa, Juliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lanari, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Berry Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://content.iospress.com/articles/journal-of-berry-research/jbr211514
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3233/JBR-211514
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