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dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo
dc.contributor.author
Alaniz Zanon, Maria Silvina
dc.contributor.author
Palazzini, Juan Manuel
dc.contributor.author
Haidukowski, M.
dc.contributor.author
Pascale, M.
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.date.available
2023-05-30T14:32:10Z
dc.date.issued
2012-09
dc.identifier.citation
Barros, Germán Gustavo; Alaniz Zanon, Maria Silvina; Palazzini, Juan Manuel; Haidukowski, M.; Pascale, M.; et al.; Trichothecenes and zearalenone production by Fusarium equiseti and Fusarium semitectum species isolated from Argentinean soybean; Taylor and Francis Ltd.; Food Additives and Contaminants - Part A; 29; 9; 9-2012; 1436-1442
dc.identifier.issn
1464-5122
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/198964
dc.description.abstract
Fusarium equiseti and F. semitectum represent the most abundant species in the Fusarium complex isolated from flowers, soybean pods and seeds in Argentina. The aim of the present study was to assess the production of major type A and type B trichothecenes (diacetoxyscirpenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin, nivalenol, deoxynivalenol) and zearalenone by 40 F. equiseti and 22 F. semitectum isolates on rice culture. Mycotoxins were determined by HPLC with fluorescence detection after derivatisation with 1-anthronylnitrile for type A trichothecenes (i.e. diacetoxyscirpenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin), by HPLC with UV detection for type B trichothecenes (i.e. nivalenol and deoxynivalenol) and by TLC for zearalenone. Twenty-two of 40 F. equiseti isolates produced diacetoxyscirpenol, nivalenol and ZEA alone or in combination, whereas only 2 of 20 F. semitectum isolates were nivalenol and ZEA producers. Both Fusarium species did not produce any deoxynivalenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin. The variable retention in toxigenicity displayed by both fungal species suggests that these species have a saprophytic lifestyle in the soybean agroecosystem in Argentina.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor and Francis Ltd.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FUSARIUM EQUISETI
dc.subject
FUSARIUM SEMITECTUM
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject
SOYBEAN
dc.subject
TRICHOTHECENES
dc.subject
ZEARALENONE
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Trichothecenes and zearalenone production by Fusarium equiseti and Fusarium semitectum species isolated from Argentinean soybean
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-05-30T11:56:58Z
dc.journal.volume
29
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1436-1442
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alaniz Zanon, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Haidukowski, M.. b Institute of Sciences of Food Production; Italia
dc.description.fil
Fil: Pascale, M.. b Institute of Sciences of Food Production; Italia
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Food Additives and Contaminants - Part A
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2012.698397
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.698397
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