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dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo  
dc.contributor.author
Alaniz Zanon, Maria Silvina  
dc.contributor.author
Palazzini, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Haidukowski, M.  
dc.contributor.author
Pascale, M.  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.date.available
2023-05-30T14:32:10Z  
dc.date.issued
2012-09  
dc.identifier.citation
Barros, Germán Gustavo; Alaniz Zanon, Maria Silvina; Palazzini, Juan Manuel; Haidukowski, M.; Pascale, M.; et al.; Trichothecenes and zearalenone production by Fusarium equiseti and Fusarium semitectum species isolated from Argentinean soybean; Taylor and Francis Ltd.; Food Additives and Contaminants - Part A; 29; 9; 9-2012; 1436-1442  
dc.identifier.issn
1464-5122  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/198964  
dc.description.abstract
Fusarium equiseti and F. semitectum represent the most abundant species in the Fusarium complex isolated from flowers, soybean pods and seeds in Argentina. The aim of the present study was to assess the production of major type A and type B trichothecenes (diacetoxyscirpenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin, nivalenol, deoxynivalenol) and zearalenone by 40 F. equiseti and 22 F. semitectum isolates on rice culture. Mycotoxins were determined by HPLC with fluorescence detection after derivatisation with 1-anthronylnitrile for type A trichothecenes (i.e. diacetoxyscirpenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin), by HPLC with UV detection for type B trichothecenes (i.e. nivalenol and deoxynivalenol) and by TLC for zearalenone. Twenty-two of 40 F. equiseti isolates produced diacetoxyscirpenol, nivalenol and ZEA alone or in combination, whereas only 2 of 20 F. semitectum isolates were nivalenol and ZEA producers. Both Fusarium species did not produce any deoxynivalenol, neosolaniol, T-2 toxin and HT-2 toxin. The variable retention in toxigenicity displayed by both fungal species suggests that these species have a saprophytic lifestyle in the soybean agroecosystem in Argentina.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor and Francis Ltd.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUSARIUM EQUISETI  
dc.subject
FUSARIUM SEMITECTUM  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject
SOYBEAN  
dc.subject
TRICHOTHECENES  
dc.subject
ZEARALENONE  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Trichothecenes and zearalenone production by Fusarium equiseti and Fusarium semitectum species isolated from Argentinean soybean  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-05-30T11:56:58Z  
dc.journal.volume
29  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1436-1442  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alaniz Zanon, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Haidukowski, M.. b Institute of Sciences of Food Production; Italia  
dc.description.fil
Fil: Pascale, M.. b Institute of Sciences of Food Production; Italia  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Food Additives and Contaminants - Part A  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2012.698397  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.698397