Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Isolabella, Santiago
dc.contributor.author
Cogoi, Laura Carolina
dc.contributor.author
López, Paula Gladys
dc.contributor.author
Anesini, Claudia Alejandra
dc.contributor.author
Ferraro, Graciela Ester
dc.contributor.author
Filip, Rosana
dc.date.available
2023-05-24T10:19:18Z
dc.date.issued
2010-10
dc.identifier.citation
Isolabella, Santiago; Cogoi, Laura Carolina; López, Paula Gladys; Anesini, Claudia Alejandra; Ferraro, Graciela Ester; et al.; Study of the bioactive compounds variation during yerba mate (Ilex paraguariensis) processing; Elsevier; Food Chemistry; 122; 3; 10-2010; 695-699
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/198509
dc.description.abstract
Ilex paraguariensis St. Hil. (Aquifoliaceae) (yerba mate) is one of the most used plant species in South America due to its nutritional and medicinal properties. The industrial processing involves different stages (green leaves, zapecado, drying, forced or natural aging) which can modify the qualitative and quantitative composition and the pharmacological activities. In this work, the main compounds, caffeoyl derivatives (caffeic acid, mono- and dicaffeoylquinic acids), methylxanthines (caffeine and theobromine) and flavonoids (rutin, quercetin and kaempferol) were studied by HPLC in extracts obtained by decoction of samples of a large amount of I. paraguariensis during its industrial process stages. The comparative quantitative analysis of all the samples indicated that those obtained after the zapecado, drying and aging stages possess higher content of biologically active principles when compared with green leaves. No differences were found between the natural and forced aging processes. This is the first complete report on the quantitative variation of the bioactive compounds of I. paraguariensis during each step of the industrial processing. The results obtained in this work provide a guideline for the obtention of extracts enriched in biological principles for the pharmaceutical, food and cosmeceutical industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HPLC
dc.subject
ILEX PARAGUARIENSIS
dc.subject
INDUSTRIAL PROCESS
dc.subject
MATÉ
dc.subject
METHYLXANTHINES
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
YERBA MATE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Study of the bioactive compounds variation during yerba mate (Ilex paraguariensis) processing
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-04-04T12:02:50Z
dc.journal.volume
122
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
695-699
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Isolabella, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cogoi, Laura Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, Paula Gladys. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anesini, Claudia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Filip, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610003134
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.039
Archivos asociados