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dc.contributor.author
Demarchi, Silvana María  
dc.contributor.author
Quintero Ruiz, Natalia Andrea  
dc.contributor.author
de Michelis, Antonio  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.date.available
2017-07-07T14:17:12Z  
dc.date.issued
2013-06-07  
dc.identifier.citation
Demarchi, Silvana María; Quintero Ruiz, Natalia Andrea; de Michelis, Antonio; Giner, Sergio Adrian; Sorption Characteristics of Rosehip, Apple and Tomato Pulp Formulations as Determined by Gravimetric and Hygrometric Methods; Elsevier Science; Lwt - Food Science And Technology; 52; 1; 7-6-2013; 21-26  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/19849  
dc.description.abstract
The sorption characteristics of three formulations based on rosehip, apple and tomato pulp, added with saccharides, and aimed at preparing fruit leathers, were studied. Desorption isotherms were determined at 20 and 40 °C, both by the static gravimetric and the hygrometric method. Experimental isotherms were all J-shaped, as expected for rich-sugar matrices. A model previously developed for apple leather isotherms, the GAB equation and the Halsey model were fitted to the gravimetric data. Hygrometric isotherms exhibited a typical behavior at high moisture contents although, at lower values, the water activity readings were consistently higher than in the gravimetric method, and were never below 0.363. Apparently, the low-moisture, high-sugar samples behave as non-hygroscopic materials in the short times allowed by the hygrometric measurement, possibly due to the presence of crystallized sugars. On these grounds, the fast hygrometric method appears to be unsuitable to measure the water activity of such samples.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
High-Sugar Foods  
dc.subject
Fruits  
dc.subject
Isotherm  
dc.subject
Water Activity  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Sorption Characteristics of Rosehip, Apple and Tomato Pulp Formulations as Determined by Gravimetric and Hygrometric Methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-07T17:58:36Z  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
21-26  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Agencia de Extension Rural El Bolson; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Lwt - Food Science And Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643812004914  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org//10.1016/j.lwt.2012.12.007