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dc.contributor.author
Demarchi, Silvana María
dc.contributor.author
Quintero Ruiz, Natalia Andrea
dc.contributor.author
de Michelis, Antonio
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
dc.date.available
2017-07-07T14:17:12Z
dc.date.issued
2013-06-07
dc.identifier.citation
Demarchi, Silvana María; Quintero Ruiz, Natalia Andrea; de Michelis, Antonio; Giner, Sergio Adrian; Sorption Characteristics of Rosehip, Apple and Tomato Pulp Formulations as Determined by Gravimetric and Hygrometric Methods; Elsevier Science; Lwt - Food Science And Technology; 52; 1; 7-6-2013; 21-26
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/19849
dc.description.abstract
The sorption characteristics of three formulations based on rosehip, apple and tomato pulp, added with saccharides, and aimed at preparing fruit leathers, were studied. Desorption isotherms were determined at 20 and 40 °C, both by the static gravimetric and the hygrometric method. Experimental isotherms were all J-shaped, as expected for rich-sugar matrices. A model previously developed for apple leather isotherms, the GAB equation and the Halsey model were fitted to the gravimetric data. Hygrometric isotherms exhibited a typical behavior at high moisture contents although, at lower values, the water activity readings were consistently higher than in the gravimetric method, and were never below 0.363. Apparently, the low-moisture, high-sugar samples behave as non-hygroscopic materials in the short times allowed by the hygrometric measurement, possibly due to the presence of crystallized sugars. On these grounds, the fast hygrometric method appears to be unsuitable to measure the water activity of such samples.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
High-Sugar Foods
dc.subject
Fruits
dc.subject
Isotherm
dc.subject
Water Activity
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Sorption Characteristics of Rosehip, Apple and Tomato Pulp Formulations as Determined by Gravimetric and Hygrometric Methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-12-07T17:58:36Z
dc.journal.volume
52
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
21-26
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Agencia de Extension Rural El Bolson; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Lwt - Food Science And Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643812004914
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org//10.1016/j.lwt.2012.12.007
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