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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Garzón, Antonela Guadalupe  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.date.available
2023-05-11T17:39:54Z  
dc.date.issued
2022-01  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Nardo, Agustina Estefania; Garzón, Antonela Guadalupe; Añon, Maria Cristina; Drago, Silvina Rosa; Identification and in silico study of a novel dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptide derived from green seaweed Ulva spp. hydrolysates; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 154; 1-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/197226  
dc.description.abstract
A number of functional foods containing seaweed-derived peptides are currently commercialized. Some seaweed derived peptide-containing products include Wakame peptide® and Nori peptide S®. To develop functional foods with the addition of Ulva spp. peptides, the isolation and identification of dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) inhibitory peptides from hydrolysates of this seaweed was performed. Ulva spp. peptides were fractionated and purified sequentially by anion exchange, ultrafiltration, and reversed phase high performance liquid chromatography. The fractions obtained from each analytical step were collected and the in vitro enzyme inhibitory activity was evaluated. The applied purification process increased the in vitro DPP-IV inhibitory activity. The inhibition mechanism of DPP-IV of the most active fraction was evaluated and it was analyzed by MALDI-TOF. A peptide SLAVSVH was identified. It has 57% of hydrophobic residues in their sequence (including Ala and branched chain amino acids), which could be a common feature among inhibitory peptides of DPP-IV. Molecular docking analysis showed that SLAVSVH/DPP-IV complex was stabilized by CH–π interactions between the side chains of Val6 with the indol of Trp629, and between rings of His7 with Trp563. The energy values obtained for the peptide under study indicate that it is a good candidate to inhibit DPP-IV.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
DPP-IV INHIBITION  
dc.subject
GREEN SEAWEED  
dc.subject
MALDI-TOF  
dc.subject
MOLECULAR DOCKING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Identification and in silico study of a novel dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptide derived from green seaweed Ulva spp. hydrolysates  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-05-11T14:11:12Z  
dc.journal.volume
154  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garzón, Antonela Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643821018910  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112738