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dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline

dc.contributor.author
Molina García, Antonio Diego

dc.contributor.author
Alvarez, Inmaculada
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina

dc.contributor.author
Deladino, Lorena

dc.date.available
2023-05-11T11:24:46Z
dc.date.issued
2022-02
dc.identifier.citation
Schneider Teixeira, Aline; Molina García, Antonio Diego; Alvarez, Inmaculada; Dello Staffolo, Marina; Deladino, Lorena; Application of betacyanins pigments from Alternanthera brasiliana as yogurt colorant; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 159; 113237; 2-2022; 1-12
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/197121
dc.description.abstract
Betacyanins are betalain derivatives showing a red-violet color suitable as a natural food colorant. An aqueous extract rich in betacyanin pigments and phenolic compounds from Alternanthera brasiliana was characterized using a high-performance liquid chromatography system with diode array and electrospray mass spectrometry detection. The major betacyanins (amaranthine, isoamaranthine, betanin and isobetanin, celosianin II and isocelosianin II) were identified and quantified. Eleven peaks were analyzed for phenolic compounds grouped into hydroxycinnamic acids and flavones. Different plant extract concentrations were added to freshly prepared set type yogurts (350, 700, and 1400 μL/80 g yogurt). Color properties in CIELAB space, pH, total phenolic content, and ferric reducing antioxidant power were analyzed on yogurts during storage time. The evolution of pigments and polyphenolic compounds during cold storage was studied by HPLC-ESI-QTOF-MS screening.The extracted color showed to be stable at the yogurt pH range. When added to yogurts, a natural berry-like color was achieved. These results provide a natural plant pigment-based alternative for application in food products, being the first time that A. brasiliana is used as a colorant in a dairy product. Besides color, polyphenols input turns Alternanthera brasiliana extract into a desirable functional food ingredient.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BETACYANINS
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
NATURAL COLOR
dc.subject
FOOD ADITIVES
dc.subject
DAIRY PRODUCTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Application of betacyanins pigments from Alternanthera brasiliana as yogurt colorant
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-04-27T18:28:24Z
dc.journal.volume
159
dc.journal.number
113237
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molina García, Antonio Diego. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Inmaculada. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643822001724
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113237
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