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dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline  
dc.contributor.author
Molina García, Antonio Diego  
dc.contributor.author
Alvarez, Inmaculada  
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.date.available
2023-05-11T11:24:46Z  
dc.date.issued
2022-02  
dc.identifier.citation
Schneider Teixeira, Aline; Molina García, Antonio Diego; Alvarez, Inmaculada; Dello Staffolo, Marina; Deladino, Lorena; Application of betacyanins pigments from Alternanthera brasiliana as yogurt colorant; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 159; 113237; 2-2022; 1-12  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/197121  
dc.description.abstract
Betacyanins are betalain derivatives showing a red-violet color suitable as a natural food colorant. An aqueous extract rich in betacyanin pigments and phenolic compounds from Alternanthera brasiliana was characterized using a high-performance liquid chromatography system with diode array and electrospray mass spectrometry detection. The major betacyanins (amaranthine, isoamaranthine, betanin and isobetanin, celosianin II and isocelosianin II) were identified and quantified. Eleven peaks were analyzed for phenolic compounds grouped into hydroxycinnamic acids and flavones. Different plant extract concentrations were added to freshly prepared set type yogurts (350, 700, and 1400 μL/80 g yogurt). Color properties in CIELAB space, pH, total phenolic content, and ferric reducing antioxidant power were analyzed on yogurts during storage time. The evolution of pigments and polyphenolic compounds during cold storage was studied by HPLC-ESI-QTOF-MS screening.The extracted color showed to be stable at the yogurt pH range. When added to yogurts, a natural berry-like color was achieved. These results provide a natural plant pigment-based alternative for application in food products, being the first time that A. brasiliana is used as a colorant in a dairy product. Besides color, polyphenols input turns Alternanthera brasiliana extract into a desirable functional food ingredient.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BETACYANINS  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
NATURAL COLOR  
dc.subject
FOOD ADITIVES  
dc.subject
DAIRY PRODUCTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of betacyanins pigments from Alternanthera brasiliana as yogurt colorant  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-04-27T18:28:24Z  
dc.journal.volume
159  
dc.journal.number
113237  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molina García, Antonio Diego. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Inmaculada. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643822001724  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113237