Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Gaggiotti, M.
dc.contributor.author
Molineri, Ana Inés
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Chiericatti, C. A.
dc.contributor.author
Zapata de Basílico, M. L.
dc.contributor.author
Basílico, J. .
dc.contributor.author
Pisani, M.
dc.date.available
2023-05-05T13:09:07Z
dc.date.issued
2012-10
dc.identifier.citation
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; Gaggiotti, M.; Molineri, Ana Inés; Chiericatti, C. A.; Zapata de Basílico, M. L.; et al.; Exposure assessment of mycotoxins in cow's milk in Argentina; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food and Chemical Toxicology; 50; 2; 10-2012; 250-257
dc.identifier.issn
0278-6915
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/196410
dc.description.abstract
A stochastic simulation model was developed to carry out the first quantitative risk exposure assessment of the mycotoxin level in cow's milk produced in Argentina. The prevalence and concentration of aflatoxin M1 (AFM1), deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) were modeled at various stages through milk processes complying with Argentinean practices. Concentration of AFM1 (0.059. ppb), DON (0.338. ppb) and ZEA (0.125. ppb) in dairy milk were estimated. The proportion of feed samples that exceeded the maximum level accepted by European regulations for AFB1, DON and ZEA were estimated at 25.07%, 0.0% and 8.9%, respectively. The percentage of milk samples that exceeded the maximum level accepted for AFB1 by the MERCOSUR (0.5. ppb) and the European Union regulations (0.05. ppb) were 0.81 and 32.65, respectively. The probability distribution of AFM1 concentration in milk was affected by the carry-over rate equations applied in the model. Mycotoxin levels in corn silage and concentrated feeds were the factors most correlated with mycotoxin concentrations in milk. Therefore, agricultural practices, crop management and feed production require prompt attention regarding mycotoxin issues. Elsevier Ltd.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EXPOSURE ASSESSMENT
dc.subject
MILK
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject.classification
Ganadería
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Exposure assessment of mycotoxins in cow's milk in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-03-23T12:39:18Z
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
250-257
dc.journal.pais
Estados Unidos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gaggiotti, M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molineri, Ana Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chiericatti, C. A.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zapata de Basílico, M. L.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Basílico, J. .. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pisani, M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.journal.title
Food and Chemical Toxicology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027869151100490X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2011.09.036
Archivos asociados