Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana  
dc.contributor.author
Cittadini, María Cecilia  
dc.contributor.author
Velez, Alexis  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Martínez, Marcela  
dc.contributor.author
Maestri, Damian  
dc.date.available
2023-05-04T17:00:36Z  
dc.date.issued
2022-07  
dc.identifier.citation
Bodoira, Romina Mariana; Cittadini, María Cecilia; Velez, Alexis; Rossi, Yanina Estefanía; Montenegro, Mariana Angélica; et al.; An overview on extraction, composition, bioactivity and food applications of peanut phenolics; Elsevier; Food Chemistry; 381; 7-2022; 1-12  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/196310  
dc.description.abstract
Peanuts contain a diverse and vast array of phenolic compounds having important biological properties. They are allocated mostly in the seed coat (skin), an industrial waste with minor and undervalued applications. In the last few years, a considerable amount of scientific knowledge about extraction, composition, bioactivities and health benefits of peanut skin phenolics has been generated. The present review was focused on four main aspects: a) extraction methods and technologies for obtaining peanut skin phenolics with an emphasis on green-solvent extraction processes; b) variations in chemical profiles including those due to genetic variability, extraction methodologies and process-related issues; c) bioactive properties, especially antioxidant activities in food and biological systems; d) update of promising food applications. The revision was also aimed at identifying areas where knowledge is insufficient and to set priorities for further research.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE PROPERTIES  
dc.subject
CHEMICAL PROFILES  
dc.subject
EXTRACTION TECHNOLOGIES  
dc.subject
FOOD APPLICATIONS  
dc.subject
PEANUT PHENOLICS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
An overview on extraction, composition, bioactivity and food applications of peanut phenolics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-04-27T18:29:24Z  
dc.journal.volume
381  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cittadini, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Velez, Alexis. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814622002114  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132250