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dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo  
dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Oviedo, Maria Silvina  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel  
dc.contributor.author
Lattanzio, Veronica Maria Teresa  
dc.contributor.author
Pascale, Michelangelo R.  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.date.available
2023-05-02T15:06:15Z  
dc.date.issued
2011-11  
dc.identifier.citation
Barros, Germán Gustavo; García, Daiana; Oviedo, Maria Silvina; Ramirez, Maria Laura; Torres, Adriana Mabel; et al.; Survey of T-2 and HT-2 toxins in soybean and soy meal from Argentina using immunoaffinity clean-up and high performance liquid chromatography; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 4; 2; 11-2011; 189-197  
dc.identifier.issn
1875-0710  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/195984  
dc.description.abstract
Soybean and soy meal samples collected during the harvest season 2008-2009 in the soybean-growing area of Córdoba Province in Argentina were analysed for T-2 and HT-2 toxins occurrence. These mycotoxins were detected using HPLC analysis with fluorescence detection after derivatisation with 1-anthronylnitrile and immunoaffinity column clean-up. Characteristics of in-house validated method such as accuracy, precision, detection and quantification limits were defined by means of recovery test with spiked soybean and soy meal samples. Mean recoveries for T-2 within the spiking range 125-500 μg/kg, were 90.9 and 81.3% for soybean and soy meal, respectively with a withinlaboratory relative standard deviation <10%. Analysis of samples spiked with HT-2 in the same range gave a mean recovery of 70.2 and 77.5% for soybean and soy meal, respectively, with relative standard deviations <12%. The limit of detection for the method was 25 μg/kg for T-2 and HT-2, based on a signal-to-noise ratio 3:1 and the limit of quantification was established as three times the detection limit. Out of 64 samples, only two soybean samples showed contamination with A-type trichothecenes evaluated. Confirmatory analyses of the contaminated samples were performed by LC-MS/MS. This study demonstrated low incidences and levels of T-2 and HT-2 in soybean harvested among the areas in the Cordoba Province.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
1-ANTHRONYLNITRILE  
dc.subject
HPLC-FLD  
dc.subject
HT-2 TOXIN  
dc.subject
IMMUNOAFFINITY COLUMN  
dc.subject
SOYBEAN  
dc.subject
T-2 TOXIN  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Survey of T-2 and HT-2 toxins in soybean and soy meal from Argentina using immunoaffinity clean-up and high performance liquid chromatography  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-04-24T15:02:24Z  
dc.identifier.eissn
1875-0796  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
189-197  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Wageningen  
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oviedo, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lattanzio, Veronica Maria Teresa. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Pascale, Michelangelo R.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2010.1272  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3920/WMJ2010.1272