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dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo
dc.contributor.author
García, Daiana
dc.contributor.author
Oviedo, Maria Silvina
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel
dc.contributor.author
Lattanzio, Veronica Maria Teresa
dc.contributor.author
Pascale, Michelangelo R.
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.date.available
2023-05-02T15:06:15Z
dc.date.issued
2011-11
dc.identifier.citation
Barros, Germán Gustavo; García, Daiana; Oviedo, Maria Silvina; Ramirez, Maria Laura; Torres, Adriana Mabel; et al.; Survey of T-2 and HT-2 toxins in soybean and soy meal from Argentina using immunoaffinity clean-up and high performance liquid chromatography; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 4; 2; 11-2011; 189-197
dc.identifier.issn
1875-0710
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/195984
dc.description.abstract
Soybean and soy meal samples collected during the harvest season 2008-2009 in the soybean-growing area of Córdoba Province in Argentina were analysed for T-2 and HT-2 toxins occurrence. These mycotoxins were detected using HPLC analysis with fluorescence detection after derivatisation with 1-anthronylnitrile and immunoaffinity column clean-up. Characteristics of in-house validated method such as accuracy, precision, detection and quantification limits were defined by means of recovery test with spiked soybean and soy meal samples. Mean recoveries for T-2 within the spiking range 125-500 μg/kg, were 90.9 and 81.3% for soybean and soy meal, respectively with a withinlaboratory relative standard deviation <10%. Analysis of samples spiked with HT-2 in the same range gave a mean recovery of 70.2 and 77.5% for soybean and soy meal, respectively, with relative standard deviations <12%. The limit of detection for the method was 25 μg/kg for T-2 and HT-2, based on a signal-to-noise ratio 3:1 and the limit of quantification was established as three times the detection limit. Out of 64 samples, only two soybean samples showed contamination with A-type trichothecenes evaluated. Confirmatory analyses of the contaminated samples were performed by LC-MS/MS. This study demonstrated low incidences and levels of T-2 and HT-2 in soybean harvested among the areas in the Cordoba Province.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
1-ANTHRONYLNITRILE
dc.subject
HPLC-FLD
dc.subject
HT-2 TOXIN
dc.subject
IMMUNOAFFINITY COLUMN
dc.subject
SOYBEAN
dc.subject
T-2 TOXIN
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Survey of T-2 and HT-2 toxins in soybean and soy meal from Argentina using immunoaffinity clean-up and high performance liquid chromatography
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-04-24T15:02:24Z
dc.identifier.eissn
1875-0796
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
189-197
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Wageningen
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oviedo, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lattanzio, Veronica Maria Teresa. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Pascale, Michelangelo R.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2010.1272
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3920/WMJ2010.1272
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