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dc.contributor.author
Massolo, Juan Facundo  
dc.contributor.author
Sánchez, Ramiro Julián  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.date.available
2023-05-02T14:54:46Z  
dc.date.issued
2022-05  
dc.identifier.citation
Massolo, Juan Facundo; Sánchez, Ramiro Julián; Zaro, Maria Jose; Concellón, Analía; Vicente, Ariel Roberto; Low-dose prestorage 24-epibrassinolide spray enhances postharvest chilling tolerance in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) by eliciting peroxidase and phenolic antioxidants; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 46; 5; 5-2022; 1-10  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/195977  
dc.description.abstract
Brassinosteroids are polyhydroxy steroid hormones, tested to induce cold acclimation in whole plants and some harvested fruits. So far, no works have determined whether such strategy may improve the chilling tolerance of immaturely harvested Cucurbits, which are, among the most sensitive vegetables. Herein, we evaluated the efficacy of 24-epibrassinolide to reduce chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.). Prestorage sprays at a dose 10–100 times lower than reported for postharvest use in other fruits (0.1 μM), markedly reduced chilling injury incidence (ca. 70%) and severity (30%–40%), decreased weight loss, and delayed yellowing. After long-term storage, epibrassinolide-sprayed zucchini maintained lower electrolyte leakage and lipid peroxidation. The treatment also increased fruit antioxidant defenses by inducing peroxidase and increasing antioxidant capacity, phenolic compounds, and peroxidase activity. This is the first report showing that low-dose prestorage 24-epibrassinolide priming enhances the cold tolerance of immaturely harvested Cucurbits, preventing postharvest chilling injury. Novelty impact statement: This is the first study showing that brassinosteroid prestorage single spray at very low dose (0.1 μM) is sufficient to enhance the chilling tolerance of immaturely harvested Cucurbit vegetables. Epibrassinolide priming may be a feasible strategy to reduce chilling damage in highly sensitive zucchini squash.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CUCURBITS  
dc.subject
POSTHARVEST COLD STRESS  
dc.subject
BRASSINOSTEROIDS  
dc.subject
PRIMING  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Low-dose prestorage 24-epibrassinolide spray enhances postharvest chilling tolerance in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) by eliciting peroxidase and phenolic antioxidants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-04-27T18:32:20Z  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Massolo, Juan Facundo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Ramiro Julián. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.16576  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16576