Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Juárez, Ivan  
dc.contributor.author
Aranda, Osvaldo  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.contributor.author
Lombardo, Tomás  
dc.contributor.author
Blanco, Guillermo Armando C.  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.date.available
2023-04-12T18:33:54Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Modelado matemático de la remoción de microcystis aeruginosa y microcistina empleando agua oxigenada; XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental; Buenos Aires; Argentina; 2021; 1-8  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/193558  
dc.description.abstract
Blooms of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa are common in many eutrophic freshwater bodies and pose a serious threat to water quality, potentially giving rise to high turbidity, food web alterations, increased production of toxic microcystin (MCs) and odorous compounds. For its removal, different doses of hydrogen peroxide (H2O2- 50-150 mg.L-1) were used to a culture of M. aeruginosa and the degradation of chlorophyll-a (Clo-a) and the loss of cell viability were evaluated using different mathematical models The degradation of Clo-a was satisfactorily evaluated by first order kinetics. The Weibull model allowed predicting the exposure time to achieve a 99.9% reduction in viable cells. H2O2 was effective in reducing the viability of M. aeruginosa, degrading Clo-a and MCs in culture medium. The polynomial model allowed calculating the number of viable cells from the determination of Clo-a.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Microcystis aeruginosa  
dc.subject
Cianobacteria  
dc.subject
Remocion  
dc.subject
Agua de bebida  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Modelado matemático de la remoción de microcystis aeruginosa y microcistina empleando agua oxigenada  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2023-04-11T13:35:33Z  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Buenos Aires  
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranda, Osvaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lombardo, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blanco, Guillermo Armando C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aidisnet.org/event/xxxvii-int/  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Congreso  
dc.description.nombreEvento
XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental  
dc.date.evento
2021-04-12  
dc.description.ciudadEvento
Buenos Aires  
dc.description.paisEvento
Argentina  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental  
dc.source.libro
XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental  
dc.date.eventoHasta
2021-04-15  
dc.type
Congreso