Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Juárez, Ivan

dc.contributor.author
Aranda, Osvaldo
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio

dc.contributor.author
Lombardo, Tomás

dc.contributor.author
Blanco, Guillermo Armando C.

dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda

dc.date.available
2023-04-12T18:33:54Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Modelado matemático de la remoción de microcystis aeruginosa y microcistina empleando agua oxigenada; XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental; Buenos Aires; Argentina; 2021; 1-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/193558
dc.description.abstract
Blooms of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa are common in many eutrophic freshwater bodies and pose a serious threat to water quality, potentially giving rise to high turbidity, food web alterations, increased production of toxic microcystin (MCs) and odorous compounds. For its removal, different doses of hydrogen peroxide (H2O2- 50-150 mg.L-1) were used to a culture of M. aeruginosa and the degradation of chlorophyll-a (Clo-a) and the loss of cell viability were evaluated using different mathematical models The degradation of Clo-a was satisfactorily evaluated by first order kinetics. The Weibull model allowed predicting the exposure time to achieve a 99.9% reduction in viable cells. H2O2 was effective in reducing the viability of M. aeruginosa, degrading Clo-a and MCs in culture medium. The polynomial model allowed calculating the number of viable cells from the determination of Clo-a.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microcystis aeruginosa
dc.subject
Cianobacteria
dc.subject
Remocion
dc.subject
Agua de bebida
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas

dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Modelado matemático de la remoción de microcystis aeruginosa y microcistina empleando agua oxigenada
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2023-04-11T13:35:33Z
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Argentina

dc.journal.ciudad
Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranda, Osvaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lombardo, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blanco, Guillermo Armando C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aidisnet.org/event/xxxvii-int/
dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Congreso
dc.description.nombreEvento
XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.date.evento
2021-04-12
dc.description.ciudadEvento
Buenos Aires
dc.description.paisEvento
Argentina

dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.source.libro
XXXVII Congreso Interamericano Virtual De Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.date.eventoHasta
2021-04-15
dc.type
Congreso
Archivos asociados