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dc.contributor.author
Orensanz, Jose Maria  
dc.contributor.author
Parma, Ana Maria  
dc.contributor.author
Cinti, Ana  
dc.date.available
2017-06-30T14:43:14Z  
dc.date.issued
2014  
dc.identifier.citation
Orensanz, Jose Maria; Parma, Ana Maria; Cinti, Ana; Methods to use fishers’ knowledge for fisheries assessment and management; Food and Agriculture Organization of the United Nations; FAO Fisheries and Aquaculture Technical Papers; 591; -1-2014; 41-61  
dc.identifier.isbn
978-92-5-107415-9  
dc.identifier.issn
2070-7010  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/19248  
dc.description.abstract
Fishers´ knowledge (FK) pertains to all the components of a fishery, conceived as a social-ecological system: the target resources and the ecosystems of which they are part (the domain of folk or traditional ecological knowledge), the fishing process, and the social, cultural, economical and governance subsystems. We consider FK from two different perspectives: utility and governance. The first focuses on the content and value of FK; the second emphasizes the role of fishers in assessment and the management process. Under the utility perspective, fishers are providers of information; a critical aspect is the assessment of reliability of the information provided, including the identification of various forms of cognitive biases, and the design of extractive approaches that minimize these biases. Under the governance perspective, collaboration is seen as an intellectual partnership between fishers, scientists and managers, in contrast to cooperative activities in which fishers assist in the execution of particular tasks but have no significant intellectual contribution. We discuss merits and limitations of the extractive and collaborative modes for the engagement of FK and illustrate them with a selection of examples from artisanal and industrial fisheries, mostly from the Americas. Finally, we highlight guidelines for the success of collaborative action derived from the cumulative experience from a number of projects, and emphasize the importance of the institutional context within which FK is communicated and used in assessment and management. Institutional ambits for collaboration need to be established at multiple scales, from the local scale of the fishing communities to the regional scale at which strategic management issues are addressed.  
dc.description.abstract
El conocimiento de los pescadores (CP) es pertinente a todos los componentes de una pesquería, concebida ésta como sistema socio-ecológico: los recursos-objetivo y los ecosistemas de los que forman parte, el proceso de pesca, y los subsistemas social, cultural económico y de gobernanza. Aquí consideramos el CP desde dos perspectivas diferentes: utilidad y gobernanza. La primera se focaliza en el contenido y valor del CP; la segunda enfatiza el role de los pescadores en los procesos de evaluación y manejo. Bajo la perspectiva utilitaria, los pescadores son proveedores de información. La evaluación de la confiabilidad de la información provista, incluyendo la identificación de varios tipos de sesgo cognitivo, y el diseño de metodologías que minimicen esos sesgos son aspectos críticos de la perspectiva utilitaria. Bajo la perspectiva de gobernanza, la colaboración es entendida como una asociación intelectual entre pescadores, científicos y administradores, en contraste con las actividades cooperativas en las que los pescadores asisten en la ejecución de tareas particulares pero no tienen una contribución intelectual significativa. En este documento discutimos los méritos y limitaciones de los dos modos de involucrar a los pescadores en la evaluación y el manejo –como proveedores de información y como colaboradores- y los ilustramos con una selección de ejemplos, primariamente de las Américas. Finalmente, resaltamos algunas pautas para el éxito de acciones colaborativas, derivadas de la experiencia acumulada en un número de proyectos, enfatizando la importancia del contexto institucional dentro del cual el CP es comunicado y utilizado en la evaluación y el manejo. Los ámbitos institucionales para la colaboración deben ser establecidos a múltiples escalas, desde la escala local de las comunidades pesqueras hasta la escala regional a la cual se consideran los aspectos estratégicos del manejo.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Food and Agriculture Organization of the United Nations  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Fishers Knowledge  
dc.subject
Fisheries Assessment  
dc.subject
Fisheries Management  
dc.subject.classification
Pesca  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Methods to use fishers’ knowledge for fisheries assessment and management  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-08T19:59:28Z  
dc.journal.volume
591  
dc.journal.pagination
41-61  
dc.journal.pais
Italia  
dc.journal.ciudad
Roma  
dc.description.fil
Fil: Orensanz, Jose Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Nacional Patagónico; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Parma, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Nacional Patagónico; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cinti, Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Nacional Patagónico; Argentina  
dc.journal.title
FAO Fisheries and Aquaculture Technical Papers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.fao.org/3/contents/e87bf9a2-7477-4e3b-9451-bfe777eda8cb/i4664e00.htm