Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Tesan, Fiorella Carla  
dc.contributor.author
Hernández, F.  
dc.contributor.author
Torti, Horacio Emilio  
dc.contributor.author
Massot, Francisco  
dc.contributor.author
Huarte, M.  
dc.contributor.author
Rubín de Celis, E.  
dc.contributor.author
Barreiro Arcos, María Laura  
dc.contributor.author
Weill, R.  
dc.contributor.author
Cremaschi, Graciela Alicia  
dc.contributor.author
Boccio, J.  
dc.contributor.author
Salgueiro, María Jimena  
dc.date.available
2023-03-29T11:07:39Z  
dc.date.issued
2011-03  
dc.identifier.citation
Tesan, Fiorella Carla; Hernández, F.; Torti, Horacio Emilio; Massot, Francisco; Huarte, M.; et al.; Glycine-Stabilized Zinc Gluconate has similar bioavailability than Zinc Sulfate in a zinc fortified probiotic food; Bentham Science Publishers; Open Nutraceuticals Journal; 4; 3-2011; 136-143  
dc.identifier.issn
1876-3960  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/191925  
dc.description.abstract
Objective: In this study, we evaluated zinc gluconate stabilized with glycine (GZ) and sulfate (SZ) in fermented milk as vehicle. Zinc bioavailability was evaluated in an animal model (Sprague Dawley rats) for both zinc sources in the vehicle with a probiotic (Lactobacillus casei DN114001). Results: For growth parameters, higher weight gain and femur weight values were observed when probiotic and zinc were provided together, independent of the source (weight gain: SZ 81.4g±4.0g; GZ 81.8g±4.0g and 70.2g±12.5g without the probiotic; femur weight: SZ 0.51g ±0.05g; GZ 0.52g±0.05g and 0.42g±0.03g without the probiotic). Femur zinc content was higher for zinc gluconate stabilized with glycine in the presence of the probiotic (97.04ppm±8.40ppm), and the results were similar for zinc sulfate with or without probiotic (84.51ppm±2.44ppm and 84.94ppm±2.28ppm, respectively). Serum antioxidant capacity and immune cellular response were also evaluated by using free radical scavenging assays and a T cell proliferation assay respectively. The free radical scavenging assay showed a tendency to increase with zinc provision, and the highest proliferation index was observed for glycine-stabilized zinc gluconate and the probiotic. Conclusion: The results indicate that the combination of zinc (as glycine-stabilized zinc gluconate) and a probiotic may be beneficial for the evaluated parameters.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Bentham Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOAVAILABILITY  
dc.subject
FOOD FORTIFICATION  
dc.subject
PROBIOTIC  
dc.subject
RATS  
dc.subject
ZINC  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Glycine-Stabilized Zinc Gluconate has similar bioavailability than Zinc Sulfate in a zinc fortified probiotic food  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-03-28T14:16:11Z  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.pagination
136-143  
dc.journal.pais
Emiratos Árabes Unidos  
dc.description.fil
Fil: Tesan, Fiorella Carla. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hernández, F.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torti, Horacio Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massot, Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Huarte, M.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rubín de Celis, E.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barreiro Arcos, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Weill, R.. Danone Argentina S,a,; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cremaschi, Graciela Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boccio, J.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgueiro, María Jimena. Universidad de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Open Nutraceuticals Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2174/1876396001104010136