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dc.contributor.author
Tesan, Fiorella Carla
dc.contributor.author
Hernández, F.
dc.contributor.author
Torti, Horacio Emilio
dc.contributor.author
Massot, Francisco
dc.contributor.author
Huarte, M.
dc.contributor.author
Rubín de Celis, E.
dc.contributor.author
Barreiro Arcos, María Laura
dc.contributor.author
Weill, R.
dc.contributor.author
Cremaschi, Graciela Alicia
dc.contributor.author
Boccio, J.
dc.contributor.author
Salgueiro, María Jimena
dc.date.available
2023-03-29T11:07:39Z
dc.date.issued
2011-03
dc.identifier.citation
Tesan, Fiorella Carla; Hernández, F.; Torti, Horacio Emilio; Massot, Francisco; Huarte, M.; et al.; Glycine-Stabilized Zinc Gluconate has similar bioavailability than Zinc Sulfate in a zinc fortified probiotic food; Bentham Science Publishers; Open Nutraceuticals Journal; 4; 3-2011; 136-143
dc.identifier.issn
1876-3960
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/191925
dc.description.abstract
Objective: In this study, we evaluated zinc gluconate stabilized with glycine (GZ) and sulfate (SZ) in fermented milk as vehicle. Zinc bioavailability was evaluated in an animal model (Sprague Dawley rats) for both zinc sources in the vehicle with a probiotic (Lactobacillus casei DN114001). Results: For growth parameters, higher weight gain and femur weight values were observed when probiotic and zinc were provided together, independent of the source (weight gain: SZ 81.4g±4.0g; GZ 81.8g±4.0g and 70.2g±12.5g without the probiotic; femur weight: SZ 0.51g ±0.05g; GZ 0.52g±0.05g and 0.42g±0.03g without the probiotic). Femur zinc content was higher for zinc gluconate stabilized with glycine in the presence of the probiotic (97.04ppm±8.40ppm), and the results were similar for zinc sulfate with or without probiotic (84.51ppm±2.44ppm and 84.94ppm±2.28ppm, respectively). Serum antioxidant capacity and immune cellular response were also evaluated by using free radical scavenging assays and a T cell proliferation assay respectively. The free radical scavenging assay showed a tendency to increase with zinc provision, and the highest proliferation index was observed for glycine-stabilized zinc gluconate and the probiotic. Conclusion: The results indicate that the combination of zinc (as glycine-stabilized zinc gluconate) and a probiotic may be beneficial for the evaluated parameters.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Bentham Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOAVAILABILITY
dc.subject
FOOD FORTIFICATION
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject
RATS
dc.subject
ZINC
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Glycine-Stabilized Zinc Gluconate has similar bioavailability than Zinc Sulfate in a zinc fortified probiotic food
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-03-28T14:16:11Z
dc.journal.volume
4
dc.journal.pagination
136-143
dc.journal.pais
Emiratos Árabes Unidos
dc.description.fil
Fil: Tesan, Fiorella Carla. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hernández, F.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torti, Horacio Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Massot, Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Huarte, M.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubín de Celis, E.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barreiro Arcos, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Weill, R.. Danone Argentina S,a,; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cremaschi, Graciela Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boccio, J.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Fisicomatemática. Cátedra de Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgueiro, María Jimena. Universidad de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Open Nutraceuticals Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2174/1876396001104010136
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