Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Chiotta, María Laura
dc.contributor.author
Susca, Antonio
dc.contributor.author
Stea, G.
dc.contributor.author
Mule, G.
dc.contributor.author
Perrone, G.
dc.contributor.author
Logrieco, A.
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.date.available
2023-03-13T17:16:50Z
dc.date.issued
2011-09
dc.identifier.citation
Chiotta, María Laura; Susca, Antonio; Stea, G.; Mule, G.; Perrone, G.; et al.; Phylogenetic characterization and ochratoxin A - Fumonisin profile of black Aspergillus isolated from grapes in Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 149; 2; 9-2011; 171-176
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/190365
dc.description.abstract
Aspergillus section Nigri populations isolated from seven growing regions from Argentina were characterized by sequencing in order to identify species responsible for production of ochratoxin A (OTA) and fumonisins (FBs). Sequences of genes encoding calmodulin, β-tubulin, the second largest subunit of RNA polymerase II and translation elongation factor 1 alpha were analysed. The phylogenetic analysis showed the presence of six lineages: A. carbonarius, A. tubingensis, A. niger, A. japonicus, A. homomorphus and A. foetidus grouped in four major clusters. The molecular tools used allowed the identification for the first time of A. homomorphus from vineyards. OTA production confirmed the importance of A. carbonarius as the main ochratoxigenic species isolated and, to a variable degree, of A. niger and A. tubingensis, which were by far the most commonly occurring species on grapes in Argentina. The only strains able to produce OTA and fumonisins (B2-B4) belong to the A. niger cluster. © 2011 Elsevier B.V.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASPERGILLUS SECTION NIGRI
dc.subject
FUMONISINS
dc.subject
GRAPES
dc.subject
OCHRATOXIN A
dc.subject
SEQUENCING
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Phylogenetic characterization and ochratoxin A - Fumonisin profile of black Aspergillus isolated from grapes in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-03-10T14:33:38Z
dc.journal.volume
149
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
171-176
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Susca, Antonio. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Stea, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Mule, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Perrone, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Logrieco, A.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.06.002
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160511003370
Archivos asociados