Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Chiotta, María Laura  
dc.contributor.author
Susca, Antonio  
dc.contributor.author
Stea, G.  
dc.contributor.author
Mule, G.  
dc.contributor.author
Perrone, G.  
dc.contributor.author
Logrieco, A.  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.date.available
2023-03-13T17:16:50Z  
dc.date.issued
2011-09  
dc.identifier.citation
Chiotta, María Laura; Susca, Antonio; Stea, G.; Mule, G.; Perrone, G.; et al.; Phylogenetic characterization and ochratoxin A - Fumonisin profile of black Aspergillus isolated from grapes in Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 149; 2; 9-2011; 171-176  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/190365  
dc.description.abstract
Aspergillus section Nigri populations isolated from seven growing regions from Argentina were characterized by sequencing in order to identify species responsible for production of ochratoxin A (OTA) and fumonisins (FBs). Sequences of genes encoding calmodulin, β-tubulin, the second largest subunit of RNA polymerase II and translation elongation factor 1 alpha were analysed. The phylogenetic analysis showed the presence of six lineages: A. carbonarius, A. tubingensis, A. niger, A. japonicus, A. homomorphus and A. foetidus grouped in four major clusters. The molecular tools used allowed the identification for the first time of A. homomorphus from vineyards. OTA production confirmed the importance of A. carbonarius as the main ochratoxigenic species isolated and, to a variable degree, of A. niger and A. tubingensis, which were by far the most commonly occurring species on grapes in Argentina. The only strains able to produce OTA and fumonisins (B2-B4) belong to the A. niger cluster. © 2011 Elsevier B.V.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ASPERGILLUS SECTION NIGRI  
dc.subject
FUMONISINS  
dc.subject
GRAPES  
dc.subject
OCHRATOXIN A  
dc.subject
SEQUENCING  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Phylogenetic characterization and ochratoxin A - Fumonisin profile of black Aspergillus isolated from grapes in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-03-10T14:33:38Z  
dc.journal.volume
149  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
171-176  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Susca, Antonio. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Stea, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Mule, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Perrone, G.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Logrieco, A.. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.06.002  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160511003370