Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar
dc.contributor.author
Chiacchiera, Stella Maris
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.date.available
2023-03-02T17:51:34Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Fumonisin occurrence in wheat and wheat by products; First International “Microbes For Life” Webinar 2021; Algiers; Argelia; 2021; 52-52
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/189439
dc.description.abstract
Wheat is the most important cereal consumed by the Argentine population. When Fusarium graminearum (main pathogen associated with FHB wheat disease in Argentina) was not the main Fusarium sp. species isolated from wheat, it was F. proliferatum, and fumonisins (FBs) were present in durum wheat grains. FBs contamination in common and durum wheat samples, and in wheat-based products (from supermarkets) in Argentina using HPLC-MS/MS was analyzed. Considering F. proliferatum as the responsible for FB presence in wheat, two ecophysiological surveys were made in a wheat based-medium and in irradiated wheat grains, and relative FUM8 and FUM19 genes expression was analyzed. As a result, 93% and 100% of wheat samples and wheat-based products, showed FBs contamination (0.15 - 1304.39 ng/g), (0.04 - 18.94 ng/g), respectively. Optimal aW levels for growth rate ranged from 0.995 to 0.96 at 25?30 °C. Maximum FBs amounts were obtained at higher aW at 25 or 15 °C. FB production profiles for each strain were related to temperatures. FUM genes expression at 25 °C correlated with FBs production, but not at 15 °C, where FBs production was lower and FUM genes were expressed as at 25 °C. This is the first report on FBs in common wheat and wheat-based products in Argentina
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Ecole Normale Supérieur de Kouba
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FUMONISINS
dc.subject
FUSARIUM PROLIFERATUM
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fumonisin occurrence in wheat and wheat by products
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2022-11-09T16:49:32Z
dc.journal.pagination
52-52
dc.journal.pais
Argelia
dc.journal.ciudad
Kouba
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chiacchiera, Stella Maris. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ens-kouba.dz/arabic/images/newsimgaes/lbsm1.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Webinar
dc.description.nombreEvento
First International “Microbes For Life” Webinar 2021
dc.date.evento
2021-10-20
dc.description.ciudadEvento
Algiers
dc.description.paisEvento
Argelia
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Ecole Normale Supérieur de Kouba. Laboratoire de Biologie des Systèmes Microbiens
dc.source.libro
Microbes for life: Abstract book
dc.date.eventoHasta
2021-10-22
dc.type
Webinar
Archivos asociados