Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia  
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar  
dc.contributor.author
Chiacchiera, Stella Maris  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.date.available
2023-03-02T17:51:34Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Fumonisin occurrence in wheat and wheat by products; First International “Microbes For Life” Webinar 2021; Algiers; Argelia; 2021; 52-52  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/189439  
dc.description.abstract
Wheat is the most important cereal consumed by the Argentine population. When Fusarium graminearum (main pathogen associated with FHB wheat disease in Argentina) was not the main Fusarium sp. species isolated from wheat, it was F. proliferatum, and fumonisins (FBs) were present in durum wheat grains. FBs contamination in common and durum wheat samples, and in wheat-based products (from supermarkets) in Argentina using HPLC-MS/MS was analyzed. Considering F. proliferatum as the responsible for FB presence in wheat, two ecophysiological surveys were made in a wheat based-medium and in irradiated wheat grains, and relative FUM8 and FUM19 genes expression was analyzed. As a result, 93% and 100% of wheat samples and wheat-based products, showed FBs contamination (0.15 - 1304.39 ng/g), (0.04 - 18.94 ng/g), respectively. Optimal aW levels for growth rate ranged from 0.995 to 0.96 at 25?30 °C. Maximum FBs amounts were obtained at higher aW at 25 or 15 °C. FB production profiles for each strain were related to temperatures. FUM genes expression at 25 °C correlated with FBs production, but not at 15 °C, where FBs production was lower and FUM genes were expressed as at 25 °C. This is the first report on FBs in common wheat and wheat-based products in Argentina  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Ecole Normale Supérieur de Kouba  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUMONISINS  
dc.subject
FUSARIUM PROLIFERATUM  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fumonisin occurrence in wheat and wheat by products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-11-09T16:49:32Z  
dc.journal.pagination
52-52  
dc.journal.pais
Argelia  
dc.journal.ciudad
Kouba  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chiacchiera, Stella Maris. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ens-kouba.dz/arabic/images/newsimgaes/lbsm1.pdf  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Webinar  
dc.description.nombreEvento
First International “Microbes For Life” Webinar 2021  
dc.date.evento
2021-10-20  
dc.description.ciudadEvento
Algiers  
dc.description.paisEvento
Argelia  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Ecole Normale Supérieur de Kouba. Laboratoire de Biologie des Systèmes Microbiens  
dc.source.libro
Microbes for life: Abstract book  
dc.date.eventoHasta
2021-10-22  
dc.type
Webinar