Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rosales Soro, Maria del Milagro
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bulacio Gil, Natalia María
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Nieto Peñalver, Carlos Gabriel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Castellanos, Lucia Ines
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Pajot, Hipolito Fernando
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-02-13T15:31:44Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Decolourization of reactive Black 5 by Trichosporon akiyoshidainum immobilized in Ca-alginate beads; International Specialized Symposium on Yeasts 34; Bariloche; Argentina; 2018; 1-3
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/187760
dc.description.abstract
An eco-friendly treatment of industrial dyes and effluents is the biggest environmentalchallenge for textile industries. Numerous bio-decolorization processes have beenstudied, but their industrial application is still marginal due to practical and economicobstacles. In this survey, we analyzed the immobilization of T. Akiyoshidainum HP-2023in Ca-alginate beads to improve its practical effectiveness. The effects of differentparameters on the decolorization of Reactive Black 5 by immobilized cells of T.akiyoshidainum HP-2023 were investigated under aerobic conditions. The analyzedfactors included alginate concentration (1, 2 and 2.75%), initial dye concentration (200,400, 600 and 800 mg/L) and rotation speed (150, 200 and 250 r/min). Under optimalconditions, (2% sodium alginate, 200mg/l, and 200 r/min), the immobilized yeast causedto 95% decolorization in 6 h, while free, suspended cells, achieved only 50%decolorization in the same period. In addition, immobilized yeast decolorizes a widerrange of initial dyes. Immobilized cells could completely decolorize 600mg/l of ReactiveBlack 5 within 24 h, and caused 75% decolorization of 800 mg/L of the dye in 24 h.Furthermore, results of successive cycles of decolorization showed that insolubilizedbeads were reusable for at least four repeated cycles keeping a high efficiency in colorremoval. Results of decolorization tests suggested that Ca-alginate immobilized yeastmay effectively be used for decolorization of dyes present in industrial effluents.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universidad Nacional del Comahue
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Decolourization
dc.subject
Reactive Black 5 dye
dc.subject
Trichosporon akiyoshidainum
dc.subject
Ca-alginate beads
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Decolourization of reactive Black 5 by Trichosporon akiyoshidainum immobilized in Ca-alginate beads
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2023-02-06T13:53:56Z
dc.journal.pagination
1-3
dc.journal.pais
Argentina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Bariloche
dc.description.fil
Fil: Rosales Soro, Maria del Milagro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bulacio Gil, Natalia María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nieto Peñalver, Carlos Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castellanos, Lucia Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pajot, Hipolito Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.barilocheeventos.com/34o-international-specialized-symposium-on-yeasts/
dc.conicet.rol
Autor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.conicet.rol
Autor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.conicet.rol
Autor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.conicet.rol
Autor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.conicet.rol
Autor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Simposio
dc.description.nombreEvento
International Specialized Symposium on Yeasts 34
dc.date.evento
2018-10
dc.description.ciudadEvento
Bariloche
dc.description.paisEvento
Argentina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad Nacional del Comahue
dc.description.institucionOrganizadora
Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales
dc.description.institucionOrganizadora
Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas
dc.source.libro
Book of abstacts: International Specialized Symposium on Yeasts ISSY 34
dc.type
Simposio
Archivos asociados