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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena  
dc.contributor.author
Villanueva Lazo, Álvaro  
dc.contributor.author
Carrera Sánchez, Cecilio  
dc.contributor.author
Pedroche Jiménez, Justo  
dc.contributor.author
Millán Linares, María del Carmen  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.date.available
2023-01-27T14:51:46Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Villanueva Lazo, Álvaro; Carrera Sánchez, Cecilio; Pedroche Jiménez, Justo; et al.; Scale-up and optimization of the spray drying conditions for the development of functional microparticles based on chia oil; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 130; 11-2021; 48-67  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/185932  
dc.description.abstract
A factorial design was performed for the microencapsulation of chia oil by spray drying at pilot-scale, to validate the results obtained previously at laboratory scale in a Büchi-B290. The effects of drying-air inlet (Tinlet) and outlet (Toutlet) temperatures in a Niro Production Minor on the solid yield, thermal efficiency, theoretical droplet evaporation times, and physico-chemical properties of powders were analyzed. The theoretical droplet evaporation times (0.31−0.54 s) were calculated considering the constant and falling rate periods and a negligible relative velocity between spray and air. Critical diameters between 31.77–41.57 μm were estimated for microcapsules, depending on the process conditions. After scale-up of the spray drying operation, higher solid yields (74.24–79.79%), thermal efficiencies (27.56–73.19%), encapsulation efficiencies (96.97–98.57%), and enhanced flowability of products, compared with experiments at laboratory scale, were observed. Moreover, the scale-up did not affect the chemical composition of microencapsulated oils, their fatty acid composition before and after in-vitro digestion processes. A global optimization was performed at pilot-scale and the process conditions that simultaneously optimized all the responses was 160 °C × 90 °C (Tinlet × Toutlet).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL MICROENCAPSULATION  
dc.subject
CRITICAL DIAMETER ESTIMATION  
dc.subject
OPTIMIZATION  
dc.subject
SCALE-UP  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject
THEORETICAL CONSTANT AND FALLING RATE PERIODS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Scale-up and optimization of the spray drying conditions for the development of functional microparticles based on chia oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T15:13:54Z  
dc.identifier.eissn
1744-3571  
dc.journal.volume
130  
dc.journal.pagination
48-67  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villanueva Lazo, Álvaro. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España  
dc.description.fil
Fil: Carrera Sánchez, Cecilio. Universidad de Sevilla; España  
dc.description.fil
Fil: Pedroche Jiménez, Justo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España  
dc.description.fil
Fil: Millán Linares, María del Carmen. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308521001255  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2021.08.006