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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela

dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena

dc.contributor.author
Villanueva Lazo, Álvaro
dc.contributor.author
Carrera Sánchez, Cecilio

dc.contributor.author
Pedroche Jiménez, Justo
dc.contributor.author
Millán Linares, María del Carmen
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel

dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian

dc.date.available
2023-01-27T14:51:46Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Villanueva Lazo, Álvaro; Carrera Sánchez, Cecilio; Pedroche Jiménez, Justo; et al.; Scale-up and optimization of the spray drying conditions for the development of functional microparticles based on chia oil; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 130; 11-2021; 48-67
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/185932
dc.description.abstract
A factorial design was performed for the microencapsulation of chia oil by spray drying at pilot-scale, to validate the results obtained previously at laboratory scale in a Büchi-B290. The effects of drying-air inlet (Tinlet) and outlet (Toutlet) temperatures in a Niro Production Minor on the solid yield, thermal efficiency, theoretical droplet evaporation times, and physico-chemical properties of powders were analyzed. The theoretical droplet evaporation times (0.31−0.54 s) were calculated considering the constant and falling rate periods and a negligible relative velocity between spray and air. Critical diameters between 31.77–41.57 μm were estimated for microcapsules, depending on the process conditions. After scale-up of the spray drying operation, higher solid yields (74.24–79.79%), thermal efficiencies (27.56–73.19%), encapsulation efficiencies (96.97–98.57%), and enhanced flowability of products, compared with experiments at laboratory scale, were observed. Moreover, the scale-up did not affect the chemical composition of microencapsulated oils, their fatty acid composition before and after in-vitro digestion processes. A global optimization was performed at pilot-scale and the process conditions that simultaneously optimized all the responses was 160 °C × 90 °C (Tinlet × Toutlet).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CHIA OIL MICROENCAPSULATION
dc.subject
CRITICAL DIAMETER ESTIMATION
dc.subject
OPTIMIZATION
dc.subject
SCALE-UP
dc.subject
SPRAY DRYING
dc.subject
THEORETICAL CONSTANT AND FALLING RATE PERIODS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Scale-up and optimization of the spray drying conditions for the development of functional microparticles based on chia oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T15:13:54Z
dc.identifier.eissn
1744-3571
dc.journal.volume
130
dc.journal.pagination
48-67
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villanueva Lazo, Álvaro. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España
dc.description.fil
Fil: Carrera Sánchez, Cecilio. Universidad de Sevilla; España
dc.description.fil
Fil: Pedroche Jiménez, Justo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España
dc.description.fil
Fil: Millán Linares, María del Carmen. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Instituto de la Grasa; España
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308521001255
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2021.08.006
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