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dc.contributor.author
Fortuny, Agustina Paula  
dc.contributor.author
Bueno, Rodrigo A.  
dc.contributor.author
Pereira Da Costa, Javier Hernán  
dc.contributor.author
Zanor, María Inés  
dc.contributor.author
Rodríguez, Gustavo Rubén  
dc.date.available
2023-01-26T13:21:59Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Fortuny, Agustina Paula; Bueno, Rodrigo A.; Pereira Da Costa, Javier Hernán; Zanor, María Inés; Rodríguez, Gustavo Rubén; Tomato fruit quality traits and metabolite content are affected by reciprocal crosses and heterosis; Oxford University Press; Journal of Experimental Botany; 72; 15; 7-2021; 5407-5425  
dc.identifier.issn
0022-0957  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/185749  
dc.description.abstract
Heterosis occurs when the F1s outperform their parental lines for a trait. Reciprocal hybrids are obtained by changing the cross direction of parental genotypes. Both biological phenomena could affect the external and internal attributes of fleshy fruits. This work aimed to detect reciprocal effects and heterosis in tomato (Solanum lycopersicum) fruit quality traits and metabolite content. Twelve agronomic traits and 28 metabolites identified and estimated by 1H-NMR were evaluated in five cultivars grown in two environments. Given that the genotype component was more important than the phenotype, the traits were evaluated following a full diallel mating design among those cultivars, in a greenhouse. Hybrids showed a higher phenotypic diversity than parental lines. Interestingly, the metabolites, mainly amino acids, displayed more reciprocal effects and heterosis. Agronomic traits were more influenced by general combining ability (GCA) and metabolites by specific combining ability (SCA). Furthermore, the genetic distance between parental lines was not causally related to the occurrence of reciprocal effects or heterosis. Hybrids with heterosis and a high content of metabolites linked to tomato flavour and nutritious components were obtained. Our results highlight the impact of selecting a cultivar as male or female in a cross to enhance the variability of fruit attributes through hybrids as well as the possibility to exploit heterosis for fruit composition.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Oxford University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COMBINING ABILITY  
dc.subject
DIALLEL MATING DESIGN  
dc.subject
FRUIT QUALITY  
dc.subject
METABOLOMICS  
dc.subject
S. LYCOPERSICUM L  
dc.subject
TOMATO BREEDING  
dc.subject.classification
Genética y Herencia  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Tomato fruit quality traits and metabolite content are affected by reciprocal crosses and heterosis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-19T16:07:14Z  
dc.identifier.eissn
1460-2431  
dc.journal.volume
72  
dc.journal.number
15  
dc.journal.pagination
5407-5425  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Fortuny, Agustina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bueno, Rodrigo A.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biología. Cátedra de Genética; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pereira Da Costa, Javier Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biología. Cátedra de Genética; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zanor, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Gustavo Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biología. Cátedra de Genética; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Experimental Botany  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jxb/advance-article/doi/10.1093/jxb/erab222/6278473  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1093/jxb/erab222