Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Guindon, María Fernanda

dc.contributor.author
Cazzola, Federico

dc.contributor.author
Palacios Martinez, Laura Tatiana

dc.contributor.author
Gatti, Ileana

dc.contributor.author
Bermejo, Carolina Julieta

dc.contributor.author
Cointry Peix, Enrique Luis

dc.date.available
2023-01-26T12:47:26Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Guindon, María Fernanda; Cazzola, Federico; Palacios Martinez, Laura Tatiana; Gatti, Ileana; Bermejo, Carolina Julieta; et al.; Biofortification of pea (Pisum sativum L.): A Review; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 101; 9; 7-2021; 3551-3563
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/185713
dc.description.abstract
Biofortification refers to an approach to increase micronutrient concentrations in the edible parts of plants with increased bioavailability to the human population. Conventional, agronomic and transgenic breeding methods can be used to develop these biofortified crops, offering sustainable and cost-effective strategies. Pea has long been recognized as a valuable, nutritious food for the human diet, but there is a limited amount of information about it, which prevents the full micronutrient enrichment potential of this pulse crop to be reached. Considerations must include not only micronutrient concentrations but also the amount of the nutrient that can be absorbed by the consumer, after processing and cooking. Development of biofortified pea that retains nutrients during cooking and processing is not only essential for fighting micronutrient malnutrition, but also necessary to improve agricultural productivity. © 2021 Society of Chemical Industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GENETIC VARIABILITY
dc.subject
MICRONUTRIENTS
dc.subject
PISUM SATIVUM
dc.subject
PLANT BREEDING
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria

dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Biofortification of pea (Pisum sativum L.): A Review
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-22T00:30:46Z
dc.journal.volume
101
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
3551-3563
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Guindon, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cazzola, Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palacios Martinez, Laura Tatiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gatti, Ileana. Universidad Nacional de Rosario. Consejo de Investigaciones de la Universidad de Rosario.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bermejo, Carolina Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cointry Peix, Enrique Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.11059
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11059
Archivos asociados