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dc.contributor.author
Cagnasso, Carolina Elisa  
dc.contributor.author
Calviño, Amalia Mirta  
dc.contributor.author
Lopez, Laura Beatriz  
dc.contributor.author
Cellerino, Karina  
dc.contributor.author
Dyner, Luis Marcelo  
dc.contributor.author
Binaghi, Maria Julieta  
dc.contributor.author
Rodriguez, Viviana  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.contributor.author
Gonzalez, Rolando Jose  
dc.contributor.author
Valencia, Mirta Eva  
dc.date.available
2017-06-21T18:05:48Z  
dc.date.issued
2013-11  
dc.identifier.citation
Cagnasso, Carolina Elisa; Calviño, Amalia Mirta; Lopez, Laura Beatriz; Cellerino, Karina; Dyner, Luis Marcelo; et al.; Iron bioaccessibility and sensory analysis of extruded cereals fortified with different Fe sources; Science Publishing Group; Journal of Food and Nutrition Sciences; 1; 4; 11-2013; 57-64  
dc.identifier.issn
2330-7285  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18545  
dc.description.abstract
To increase iron (Fe) intake in Fe deficiency-risk groups the combination of Fe source and food-vehicle must be chosen in order to minimize inhibitory effects of food matrix. Fe dialyzability and sensory properties were tested in six model systems (MS) made with extruded cereals fortified with different Fe sources such as FeNaEDTA, FeSO4 and EDTA/FeSO4 among others and with or without the addition of milk. Proximate composition and phytate content were also evaluated. Results showed that Fe dialyzability from samples fortified with FeNaEDTA was less affected by the presence of inhibitory factors such as phytates and milk. The addition of FeSO4 to the extrudates showed sensory differences. Furthermore, fortification with EDTA/FeSO4 or FeNaEDTA showed no sensory differences compared with unfortified or Feº (elemental iron) fortified matrix, with the advantage of increased iron bioaccessibility.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Science Publishing Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Extruded Cereals  
dc.subject
Fenaedta  
dc.subject
Iron  
dc.subject
Bioaccessibility  
dc.subject
Sensory Analysis  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Iron bioaccessibility and sensory analysis of extruded cereals fortified with different Fe sources  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-16T21:31:03Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
57-64  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Calviño, Amalia Mirta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cellerino, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dyner, Luis Marcelo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Binaghi, Maria Julieta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Viviana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Rolando Jose. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valencia, Mirta Eva. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food and Nutrition Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=154&doi=10.11648/j.jfns.20130104.15  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.11648/j.jfns.20130104.15