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dc.contributor.author
Cagnasso, Carolina Elisa
dc.contributor.author
Calviño, Amalia Mirta
dc.contributor.author
Lopez, Laura Beatriz
dc.contributor.author
Cellerino, Karina
dc.contributor.author
Dyner, Luis Marcelo
dc.contributor.author
Binaghi, Maria Julieta
dc.contributor.author
Rodriguez, Viviana
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.contributor.author
Gonzalez, Rolando Jose
dc.contributor.author
Valencia, Mirta Eva
dc.date.available
2017-06-21T18:05:48Z
dc.date.issued
2013-11
dc.identifier.citation
Cagnasso, Carolina Elisa; Calviño, Amalia Mirta; Lopez, Laura Beatriz; Cellerino, Karina; Dyner, Luis Marcelo; et al.; Iron bioaccessibility and sensory analysis of extruded cereals fortified with different Fe sources; Science Publishing Group; Journal of Food and Nutrition Sciences; 1; 4; 11-2013; 57-64
dc.identifier.issn
2330-7285
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18545
dc.description.abstract
To increase iron (Fe) intake in Fe deficiency-risk groups the combination of Fe source and food-vehicle must be chosen in order to minimize inhibitory effects of food matrix. Fe dialyzability and sensory properties were tested in six model systems (MS) made with extruded cereals fortified with different Fe sources such as FeNaEDTA, FeSO4 and EDTA/FeSO4 among others and with or without the addition of milk. Proximate composition and phytate content were also evaluated. Results showed that Fe dialyzability from samples fortified with FeNaEDTA was less affected by the presence of inhibitory factors such as phytates and milk. The addition of FeSO4 to the extrudates showed sensory differences. Furthermore, fortification with EDTA/FeSO4 or FeNaEDTA showed no sensory differences compared with unfortified or Feº (elemental iron) fortified matrix, with the advantage of increased iron bioaccessibility.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Science Publishing Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Extruded Cereals
dc.subject
Fenaedta
dc.subject
Iron
dc.subject
Bioaccessibility
dc.subject
Sensory Analysis
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Iron bioaccessibility and sensory analysis of extruded cereals fortified with different Fe sources
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-06-16T21:31:03Z
dc.journal.volume
1
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
57-64
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Calviño, Amalia Mirta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
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Fil: Cellerino, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
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Fil: Dyner, Luis Marcelo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Binaghi, Maria Julieta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Viviana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Rolando Jose. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valencia, Mirta Eva. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food and Nutrition Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=154&doi=10.11648/j.jfns.20130104.15
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.11648/j.jfns.20130104.15
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