Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cogoi, Laura Carolina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Giacomino, M. Silvia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Pellegrino, Nestor
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Anesini, Claudia Alejandra
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Filip, Rosana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2017-06-19T22:34:12Z
dc.date.issued
2013-01
dc.identifier.citation
Cogoi, Laura Carolina; Giacomino, M. Silvia; Pellegrino, Nestor; Anesini, Claudia Alejandra; Filip, Rosana; Nutritional and phytochemical study of Ilex paraguariensis fruits; Hindawi Publishing Corporation; Internet Journal of Chemistry; 2013; 1-2013; 1-6; 750623
dc.identifier.issn
1099-8292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18512
dc.description.abstract
Yerba mate is defined as the product constituted by the dried, slightly roasted, and milled leaves of Ilex paraguariensis. However, the fruits of this species are often found in the commercial product. Nowadays the fruits are considered a byproduct. The objective of this work was to obtain the preliminary data of minerals, lipids, methylxanthines and polyphenols in the ripe fruits of I. paraguariensis. The results showed a considerable amount of total dietary fiber ( g/100 g) and nutritionally valuable minerals: potassium ( mg/100 g), iron ( mg/100 g), magnesium ( mg/100 g), calcium ( mg/100 g), copper ( mg/100 g), zinc ( mg/100 g), and sodium ( mg/100 g). The lipid content was 4.5 g/100 g. Oleic acid was the predominant unsaturated fatty acid ( g/100 g). Linoleic acid ( g/100 g) was also present. Methylxanthines were quantified: caffeine () and theobromine () g/100 g. The total polyphenol content was g/100 g. The results obtained in this work suggest the potential value of the fruits of I. paraguariensis for the development of novel products in the food and pharmaceutical industries. This paper aims to contribute to the scientific knowledge of a natural by-product from industry regarding the need of foods and medicines for the new millennium.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Hindawi Publishing Corporation
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Ilex Paraguariensis
dc.subject
Nutritional
dc.subject
Phytochemical Study
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Nutritional and phytochemical study of Ilex paraguariensis fruits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-06-16T21:30:55Z
dc.journal.volume
2013
dc.journal.pagination
1-6; 750623
dc.journal.pais
Egipto
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
El Cairo
dc.description.fil
Fil: Cogoi, Laura Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giacomino, M. Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellegrino, Nestor. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anesini, Claudia Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Filip, Rosana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.journal.title
Internet Journal of Chemistry
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/jchem/2013/750623/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2013/750623
Archivos asociados