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dc.contributor.author
Salvañal, Lara

dc.contributor.author
Clementz, Adriana Laura

dc.contributor.author
Guerra, Laureana

dc.contributor.author
Yori, Juan Carlos

dc.contributor.author
Romanini, Diana

dc.date.available
2023-01-19T13:04:10Z
dc.date.issued
2021-05
dc.identifier.citation
Salvañal, Lara; Clementz, Adriana Laura; Guerra, Laureana; Yori, Juan Carlos; Romanini, Diana; L-lactic acid production using the syrup obtained in biorefinery of carrot discards; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 127; 5-2021; 465-471
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184998
dc.description.abstract
The accumulation in large quantities of waste or by-products of diverse agricultural and industrial practices results not only in a deterioration of the environment but also in a loss of materials which can be processed to generate value-added products. A big amount of carrot discards is produced in the word by packing companies every year, because they do not meet the quality standards and the requirements of size and shape imposed by the consumer market. After extraction of beta-carotene from carrot discards, two by-products were obtained: dietary fibers and a syrup rich in fermentable sugars. The aim of this work was to evaluate the feasibility of using syrup of carrot discards as raw material to produce lactic acid employing two strains of Rhizopus spp. The maximum concentration of lactic acid (22.18 g/L) was achieved using the strain of Rhizopus arrhizus (106 conidia/mL) and carrot syrup supplemented with (NH4)2SO4, CaCO3 and other salts. Uniforms pellets were obtained by adding CaCO3 12 h after the fermentation started.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CARROT DISCARDS
dc.subject
LACTIC ACID
dc.subject
RHIZOPUS ARRHIZUS
dc.subject
SYRUP
dc.subject
VALORIZATION
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.

dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
L-lactic acid production using the syrup obtained in biorefinery of carrot discards
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T16:54:36Z
dc.journal.volume
127
dc.journal.pagination
465-471
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Clementz, Adriana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guerra, Laureana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yori, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigaciones en Catálisis y Petroquímica "Ing. José Miguel Parera". Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Investigaciones en Catálisis y Petroquímica "Ing. José Miguel Parera"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2021.04.002
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