Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Salvañal, Lara  
dc.contributor.author
Clementz, Adriana Laura  
dc.contributor.author
Guerra, Laureana  
dc.contributor.author
Yori, Juan Carlos  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.date.available
2023-01-19T13:04:10Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Salvañal, Lara; Clementz, Adriana Laura; Guerra, Laureana; Yori, Juan Carlos; Romanini, Diana; L-lactic acid production using the syrup obtained in biorefinery of carrot discards; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 127; 5-2021; 465-471  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184998  
dc.description.abstract
The accumulation in large quantities of waste or by-products of diverse agricultural and industrial practices results not only in a deterioration of the environment but also in a loss of materials which can be processed to generate value-added products. A big amount of carrot discards is produced in the word by packing companies every year, because they do not meet the quality standards and the requirements of size and shape imposed by the consumer market. After extraction of beta-carotene from carrot discards, two by-products were obtained: dietary fibers and a syrup rich in fermentable sugars. The aim of this work was to evaluate the feasibility of using syrup of carrot discards as raw material to produce lactic acid employing two strains of Rhizopus spp. The maximum concentration of lactic acid (22.18 g/L) was achieved using the strain of Rhizopus arrhizus (106 conidia/mL) and carrot syrup supplemented with (NH4)2SO4, CaCO3 and other salts. Uniforms pellets were obtained by adding CaCO3 12 h after the fermentation started.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CARROT DISCARDS  
dc.subject
LACTIC ACID  
dc.subject
RHIZOPUS ARRHIZUS  
dc.subject
SYRUP  
dc.subject
VALORIZATION  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
L-lactic acid production using the syrup obtained in biorefinery of carrot discards  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T16:54:36Z  
dc.journal.volume
127  
dc.journal.pagination
465-471  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Clementz, Adriana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guerra, Laureana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yori, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigaciones en Catálisis y Petroquímica "Ing. José Miguel Parera". Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Investigaciones en Catálisis y Petroquímica "Ing. José Miguel Parera"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2021.04.002