Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.date.available
2023-01-18T16:48:05Z  
dc.identifier.citation
Lencina, Florencia Aylen; Zbrun, María Virginia; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; (2023): Prevalence of colistin-resistant Escherichia coli in foods and food-producing animals through the food chain. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/184926  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184926  
dc.description.abstract
The purpose of this systematic review and meta-analysis was to summarize the available scientific evidence on the prevalence of colistin-resistant Escherichia coli strains isolated from foods and food-producing animals as well as the impact of the associated variables. A systematic review was carried out in databases, according to selection criteria and search strategies established a priori. Random‐effect meta‐analysis models were fitted to estimate the prevalence of colistin-resistant E. coli and to identify the factors associated with the outcome. In general, 5.70% (95% CI: 4.97%-6.52%) of the E. coli strains isolated from food and food-producing animal samples presented colistin resistance. While 4.79% (95% CI: 3.98%-5.76%) of the food and food-producing animal samples were contaminated with colistin-resistant E. coli. These prevalence increased over time (P <0.001). On the other hand, 65.30% (95% CI: 57.77%-72.14%) of colistin-resistant E. coli was mediated by the mcr-1 gene. The mcr-1 gene prevalence did not show increases over time (P= 0.640). According to the findings, other allelic variants (mcr 2-10 genes) seem to have less impact. A higher prevalence of colistin resistance was estimated in developing countries (P< 0.001), especially in matrices derived from poultry and pigs (P< 0.001). The mcr-1 gene showed a globally distributed with high prevalence in most of the regions analyzed (>50%). The prevalence of colistin-resistant E. coli and mcr-1 gene has a strong impact on the entire food chain. Particularly, high prevalence in the retail market represents a potential risk for consumers' health. It is urgent to implement based-evidence risk management measures, under the One Health approach to guarantee public health, food safety, and a sustainable future.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.title
Prevalence of colistin-resistant Escherichia coli in foods and food-producing animals through the food chain  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2023-01-18T15:25:13Z  
dc.description.fil
Fil: Lencina, Florencia Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina  
dc.datacite.PublicationYear
2023  
dc.datacite.Creator
Lencina, Florencia Aylen  
dc.datacite.Creator
Zbrun, María Virginia  
dc.datacite.Creator
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigacion de la Cadena Lactea.  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.datacite.date
01/09/2021  
dc.datacite.DateType
Recolectado  
dc.datacite.language
spa  
dc.datacite.version
1.0  
dc.subject.keyword
ALIMENTOS  
dc.subject.keyword
RESISTENCIA  
dc.subject.keyword
COLISTINA  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
4300  
dc.conicet.justificacion
Son datos recabados de trabajos científicos de todo el mundo con el objetivo de realizar un metaanalisis  
dc.datacite.formatedDate
2021