Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Angeli, Emmanuel
dc.contributor.author
Barcarolo, Daiana
dc.contributor.author
Ribas, L.
dc.contributor.author
Marelli, Belkis Ester
dc.contributor.author
Roskopf Perez, Pablo Matías
dc.contributor.author
Salado, Eloy Eduardo
dc.contributor.author
Ortega, Hugo Hector
dc.contributor.author
Hein, Gustavo Juan
dc.date.available
2023-01-17T18:19:36Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Angeli, Emmanuel; Barcarolo, Daiana; Ribas, L.; Marelli, Belkis Ester; Roskopf Perez, Pablo Matías; et al.; Relevant aspects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids in the adaptation of dairy cattle to the transition period; Elsevier Science; Livestock Science; 244; 2-2021; 1-42
dc.identifier.issn
1871-1413
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184885
dc.description.abstract
During the transition period, cows undergo a series of metabolic and immunological changes, which represent a physiological challenge that is often a risk for their production and health. During this period, dairy cows have a pro-inflammatory state associated with frequent infectious diseases and lipomobilization, and present an insulin resistance state related to fat mobilization and a high body condition score. In humans, the polyunsaturated fatty acids (PUFAs) from the omega-3 (n-3) family, which are involved in many biological systems and processes, have been shown to exert beneficial effects on health, particularly on the metabolic syndrome. Therefore, the incorporation of n-3 PUFAs in the diets of dairy cows could represent an interesting supplement for them to afford the challenge of the peripartum. This review describes the novel information and advances in the understanding of relevant aspects concerning the effects of dietary PUFAs on dairy cows, focusing on metabolic and inflammatory aspects with possible effects on the cows' physiology and adaptation to the peripartum period.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
DAIRY CATTLE
dc.subject
INSULIN RESISTANCE
dc.subject
PRO-INFLAMMATORY STATE
dc.subject
PUFAS
dc.subject
TRANSITION PERIOD
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Relevant aspects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids in the adaptation of dairy cattle to the transition period
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-19T14:00:53Z
dc.journal.volume
244
dc.journal.pagination
1-42
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Angeli, Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barcarolo, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribas, L.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marelli, Belkis Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roskopf Perez, Pablo Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salado, Eloy Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ortega, Hugo Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hein, Gustavo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.journal.title
Livestock Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871141320312543
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104346
Archivos asociados