Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Angeli, Emmanuel  
dc.contributor.author
Barcarolo, Daiana  
dc.contributor.author
Ribas, L.  
dc.contributor.author
Marelli, Belkis Ester  
dc.contributor.author
Roskopf Perez, Pablo Matías  
dc.contributor.author
Salado, Eloy Eduardo  
dc.contributor.author
Ortega, Hugo Hector  
dc.contributor.author
Hein, Gustavo Juan  
dc.date.available
2023-01-17T18:19:36Z  
dc.date.issued
2021-02  
dc.identifier.citation
Angeli, Emmanuel; Barcarolo, Daiana; Ribas, L.; Marelli, Belkis Ester; Roskopf Perez, Pablo Matías; et al.; Relevant aspects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids in the adaptation of dairy cattle to the transition period; Elsevier Science; Livestock Science; 244; 2-2021; 1-42  
dc.identifier.issn
1871-1413  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184885  
dc.description.abstract
During the transition period, cows undergo a series of metabolic and immunological changes, which represent a physiological challenge that is often a risk for their production and health. During this period, dairy cows have a pro-inflammatory state associated with frequent infectious diseases and lipomobilization, and present an insulin resistance state related to fat mobilization and a high body condition score. In humans, the polyunsaturated fatty acids (PUFAs) from the omega-3 (n-3) family, which are involved in many biological systems and processes, have been shown to exert beneficial effects on health, particularly on the metabolic syndrome. Therefore, the incorporation of n-3 PUFAs in the diets of dairy cows could represent an interesting supplement for them to afford the challenge of the peripartum. This review describes the novel information and advances in the understanding of relevant aspects concerning the effects of dietary PUFAs on dairy cows, focusing on metabolic and inflammatory aspects with possible effects on the cows' physiology and adaptation to the peripartum period.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
DAIRY CATTLE  
dc.subject
INSULIN RESISTANCE  
dc.subject
PRO-INFLAMMATORY STATE  
dc.subject
PUFAS  
dc.subject
TRANSITION PERIOD  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Relevant aspects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids in the adaptation of dairy cattle to the transition period  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-19T14:00:53Z  
dc.journal.volume
244  
dc.journal.pagination
1-42  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Angeli, Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barcarolo, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribas, L.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marelli, Belkis Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roskopf Perez, Pablo Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salado, Eloy Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Hugo Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hein, Gustavo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.journal.title
Livestock Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871141320312543  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104346