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dc.contributor.author
Anzuay, María Soledad
dc.contributor.author
Pin Viso, Natalia Daniela
dc.contributor.author
Ludueña, Liliana Mercedes
dc.contributor.author
Morla, FEDERICO DANIEL
dc.contributor.author
Angelini, Jorge Guillermo
dc.contributor.author
Taurian, Tania
dc.date.available
2023-01-13T14:12:00Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Anzuay, María Soledad; Pin Viso, Natalia Daniela; Ludueña, Liliana Mercedes; Morla, FEDERICO DANIEL; Angelini, Jorge Guillermo; et al.; Plant beneficial rhizobacteria community structure changes through developmental stages of peanut and maize; Elsevier; Rhizosphere; 19; 9-2021; 1-8
dc.identifier.issn
2452-2198
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184671
dc.description.abstract
Our objective in this study was to analyze the structure of the rhizobacterial community during different growth stages of peanut and maize plants. Microcosm assays were performed using pots containing unsterile soil from the peanut growing area of Argentina in which peanut and maize plants were grown during 120 and 100 days, respectively. Four to five samples of rhizospheric soil were obtained at the beginning of the assay, at an early growth stage of each plant and at the end of the assay. Two replicate DNA extractions from rhizospheric soil samples were realized per treatment on both microcosm assays to analyze rhizobacterial community structure by high-throughput sequencing of 16S rRNA gene. We observed changes in rhizobacteria community structure with crop developmental stages. Community structure changes occurred at several bacteria taxonomic levels, and major changes were observed in later stages. In particular, plant growth promoting bacteria genera were promoted in later stages. Our results indicate plant rhizospheric selection for growth enhancing rhizobacteria during stages of high nutrient demand. In conclusion, the structure of the rhizobacterial communities of peanut and maize are influenced by plant phenological stages, and beneficial bacteria are favoured in late phenological stages.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARACHIS HYPOGAEA
dc.subject
MICROBIAL COMMUNITY
dc.subject
RHIZOSPHERE
dc.subject
ROOT EXUDATES
dc.subject
ZEA MAYS
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Plant beneficial rhizobacteria community structure changes through developmental stages of peanut and maize
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T11:21:53Z
dc.journal.volume
19
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Anzuay, María Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas.; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pin Viso, Natalia Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Liliana Mercedes. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas.; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morla, FEDERICO DANIEL. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Agronomia y Veterinaria. Departamento de Producción Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Angelini, Jorge Guillermo. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas.; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Taurian, Tania. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnologicas.; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.journal.title
Rhizosphere
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2452219821001038
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.rhisph.2021.100407
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