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dc.contributor.author
Prince, Paula Denise  
dc.contributor.author
Rodríguez Lanzi, Cecilia  
dc.contributor.author
Toblli, Jorge Eduardo  
dc.contributor.author
Elesgaray, Rosana  
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel  
dc.contributor.author
Fraga, Cesar Guillermo  
dc.contributor.author
Galleano, Monica Liliana  
dc.date.available
2017-06-19T19:02:49Z  
dc.date.issued
2016-01  
dc.identifier.citation
Prince, Paula Denise; Rodríguez Lanzi, Cecilia; Toblli, Jorge Eduardo; Elesgaray, Rosana; Oteiza, Patricia Isabel; et al.; Dietary (–)-epicatechin mitigates oxidative stress, NO metabolism alterations, and inflammation in renal cortex from fructose-fed rats; Elsevier Inc; Free Radical Biology and Medicine; 90; 1-2016; 35-46  
dc.identifier.issn
0891-5849  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18456  
dc.description.abstract
High fructose consumption has been associated to deleterious metabolic conditions. In the kidney, high fructose causes renal alterations that contribute to the development of chronic kidney disease. Evidence suggests that dietary flavonoids have the ability to prevent/attenuate risk factors of chronic diseases. This work investigated the capacity of (–)-epicatechin to prevent the renal damage induced by high fructose consumption in rats. Male Sprague Dawley rats received 10% (w/v) fructose in the drinking water for 8 weeks, with or without supplementation with (–)-epicatechin (20 mg/kg body weight/d) in the rat chow diet. Results showed that, in the presence of mild proteinuria, the renal cortex from fructose-fed rats exhibited fibrosis and decreases in nephrin, synaptopodin, and WT1, all indicators of podocyte function in association with: (i) increased markers of oxidative stress; (ii) modifications in the determinants of NO bioavailability, i.e., NO synthase (NOS) activity and expression; and (iii) development of a pro-inflammatory condition, manifested as NF-κB activation, and associated with high expression of TNFα, iNOS, and IL-6. Dietary supplementation with (–)-epicatechin prevented or ameliorated the adverse effects of high fructose consumption. These results suggest that (–)-epicatechin ingestion would benefit when renal alterations occur associated with inflammation or metabolic diseases.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
(-)-Epicatechin  
dc.subject
High Fructose Consumption  
dc.subject
Superoxide Anion  
dc.subject
Nadph Oxidase  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject
Nitric Oxide  
dc.subject
Podocytes  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Dietary (–)-epicatechin mitigates oxidative stress, NO metabolism alterations, and inflammation in renal cortex from fructose-fed rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-16T21:31:49Z  
dc.journal.volume
90  
dc.journal.pagination
35-46  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Prince, Paula Denise. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Lanzi, Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Departamento de Patología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Toblli, Jorge Eduardo. Hospital Alemán. Laboratorio de Medicina Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elesgaray, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. University of California at Davis; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fraga, Cesar Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galleano, Monica Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.journal.title
Free Radical Biology and Medicine  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2015.11.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584915011077?via%3Dihub