Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Olmedo, Rubén Horacio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Nepote, Valeria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2017-06-19T18:58:56Z
dc.date.issued
2012-11
dc.identifier.citation
Olmedo, Rubén Horacio; Nepote, Valeria; Grosso, Nelson; Aguaribay and cedron essential oils as natural antioxidant in oil roasted and salted peanuts; Springer; Journal Of The American Oil Chemists Society; 89; 12; 11-2012; 2195-2205
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/18454
dc.description.abstract
The study objective was to evaluate the antioxidant effect of aguaribay and cedron essential oils on oil-roasted and salted peanuts. Fried-salted peanuts (FP), fried-salted peanuts with addition of BHT (FP-BHT) aguaribay (FP-A) and cedron (FP-C) essential oils were prepared. Peroxide (PV) and p-anisidine (AV) values, conjugated dienes (CD) and sensory descriptive attributes were analyzed on the products during storage. The major compounds detected were 25.6 % spathulenol and 24.4 % geranial and 27.3 % neral in cedron essential oils and 12.7 % elemol, 11.7 % a-pinene, 9.3 % b-pinene, 8.3 % limonene and 8.2 % a-phellandrene in aguaribay essential oil. PV, AV and CD were lower in FP-BHT during storage. At storage day 112, PVs were 94.86, 82.74, 76.29, and 63.89 mequiv O2 kg-1 in FP, FP-A, FP-C and FP-BHT, respectively. FP-C and FP-A had lipid oxidation values between FP and FP-BHT. The intensity ratings of oxidized and cardboard flavors increased more in the control sample (FP) than the other samples. At storage day 112, FP-A, FP-BHT and FP-C exhibited oxidized intensity ratings of 24.13, 24.9 and 26.1, respectively, lower than FP (35.83). Aguaribay and cedron essential oils showed protective effect against lipid oxidation in fried-salted peanuts. However, these essential oils could affect the sensory profile and consumer acceptance of this product.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aguaribay
dc.subject
Cedron
dc.subject
Oxidation
dc.subject
Peanuts
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Aguaribay and cedron essential oils as natural antioxidant in oil roasted and salted peanuts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-06-16T15:52:59Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.volume
89
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2195-2205
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Rubén Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Journal Of The American Oil Chemists Society
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-012-2129-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-012-2129-4
Archivos asociados