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dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela  
dc.contributor.other
Whitworth, Richard  
dc.date.available
2023-01-11T17:18:47Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
García, Daiana; Girardi, Natalia Soledad; Passone, Maria Alejandra; Nesci, Andrea Verónica; Etcheverry, Miriam Graciela; Free and encapsulated 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) application to protect outdoor stored peanut destined for the food industry from fungi and aflatoxins contamination; Nova Science Publishers; 2021; 209-229  
dc.identifier.isbn
978-1-53619-386-2  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184385  
dc.description.abstract
In this work, the effect of free and microencapsulated 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) on peanuts (Arachis hipogaea L.) intended for industry stored in Australian type cells was evaluated. Two hundred kilograms of peanut were used for each silo and stored outdoor during 70 days. Three treatments were applied in duplicate: 10 mM of free BHA (T1); the mix (5:5 Mm) of free and microencapsulated (BHA and F-BHA) (T2); 5 mM of free BHA on the floor of the experimental unit and 5 mM of F-BHA homogenized with the peanut (T3). And finally, two units without any treatment were use as controls. Fungal populations, total aflatoxins (AFs), aflatoxin B1 (AFB1) accumulation, BHA residues, peanut damages (insect damage and visible fungal development) and environmental factors variations were evaluated. Significant (p<0.05) fungitoxic effects were observed in all treatments, with reductions in the order of 40% compared to the control, after 26 days. After this time, the effect decreased being fungal count similar between treatments and control. No AFs were detected during the two first samplings. However, at the end of the trial, AFs levels increased, being in the order of 60% higher in peanuts from T2 and T3 than in the control. Besides, residual levels of the antioxidant were detected throughout the experiment with the highest levels at 26 days (200-900 ng/g). These results show that the treatment of peanut destined for industry with free BHA could be used as part of alternative strategy for control of fungal contamination during 30 days when the raw material may be stored under direct environmental influence.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nova Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AFLATOXINS  
dc.subject
FUNGI  
dc.subject
INSECT DAMAGE  
dc.subject
PEANUT BY-PRODUCT  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
BHA  
dc.subject.classification
Ecología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Free and encapsulated 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) application to protect outdoor stored peanut destined for the food industry from fungi and aflatoxins contamination  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-09-19T10:51:22Z  
dc.journal.pagination
209-229  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/arachis-hypogaea-cultivation-production-and-nutritional-value/  
dc.conicet.paginas
240  
dc.source.titulo
Arachis hypogaea: Cultivation, production and nutritional value