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dc.contributor.author
Denoya, Gabriela Inés  
dc.contributor.author
Colletti, Analía Cecilia  
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon  
dc.contributor.author
Polenta, Gustavo Alberto  
dc.date.available
2023-01-11T12:27:52Z  
dc.date.issued
2021-12  
dc.identifier.citation
Denoya, Gabriela Inés; Colletti, Analía Cecilia; Vaudagna, Sergio Ramon; Polenta, Gustavo Alberto; Application of non-thermal technologies as a stress factor to increase the content of health-promoting compounds of minimally processed fruits and vegetables; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 42; 12-2021; 224-236  
dc.identifier.issn
2214-7993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184266  
dc.description.abstract
Fruits and vegetables (F&V) are an acknowledged source of health-promoting compounds able to reduce incidence of chronic diseases in regular consumers. Minimally processed F&V are convenience products having a limited shelf-life because of the effect of processing operations. The application of non-thermal technologies could overcome this limitation by improving their preservation. Evidence shows that these technologies can also increase the phytochemicals content by improving their extractability and/or eliciting metabolic pathways associated with their synthesis. This review summarizes the last research on the application of high-pressure processing, gamma irradiation, ultrasound, pulsed electric fields and cold plasma to increase the phytochemicals content in minimally processed F&V, and presents the current understanding on the underlying basis that explain the increase of these compounds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
High-pressure processing  
dc.subject
Ionizing Radiation  
dc.subject
Phenolic Compounds  
dc.subject
Ultrasound  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of non-thermal technologies as a stress factor to increase the content of health-promoting compounds of minimally processed fruits and vegetables  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-10-25T13:57:25Z  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.pagination
224-236  
dc.journal.pais
Canadá  
dc.description.fil
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214799321001089  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2021.06.008