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dc.contributor.author
Olmedo, Gabriela María  
dc.contributor.author
Baigorria, Carina Giselle  
dc.contributor.author
Ramallo, Ana Carolina  
dc.contributor.author
Sepulveda Tusek, Milena  
dc.contributor.author
Ramallo, Jacqueline  
dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès  
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea  
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana  
dc.date.available
2023-01-10T18:56:58Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Olmedo, Gabriela María; Baigorria, Carina Giselle; Ramallo, Ana Carolina; Sepulveda Tusek, Milena; Ramallo, Jacqueline; et al.; Inhibition of the lemon brown rot causal agent Phytophthora citrophthora by low-toxicity compounds; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 101; 9; 7-2021; 3613-3619  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184221  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Phytophthora spp., soil-borne oomycetes, cause brown rot (BR) on postharvest lemons. The management of this disease is based on cultural practices and chemical control using inorganic salts of limited efficacy. In the search for new alternatives, the aim of this work was to evaluate the effect of low-toxicity compounds to inhibit the growth of P. citrophthora and to control BR disease on lemons. Sodium bicarbonate, potassium sorbate, polyhexamethylene guanidine, Ascophyllum nodosum extract and a formulation containing phosphite salts plus A. nodosum (P+An) were evaluated. RESULTS: All tested products inhibited mycelial growth, sporangia formation and zoospore germination of P. citrophthora in vitro. In postharvest applications on artificially inoculated lemons, only P+An exhibited a BR curative effect, with incidence reduction of around 60%. When this formulation was applied in field treatments, BR incidence was reduced by 40% on lemons harvested and inoculated up to 30 days post application. CONCLUSION: Our results demonstrate the in vitro direct anti-oomycete effect of low-toxicity compounds and the in vivo efficacy of P+An formulation to control BR, encouraging the incorporation of the latter in the management of citrus BR.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ASCOPHYLLUM NODOSUM  
dc.subject
CITRUS  
dc.subject
GRAS SALTS  
dc.subject
OOMYCETE  
dc.subject
PHMG  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inhibition of the lemon brown rot causal agent Phytophthora citrophthora by low-toxicity compounds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-10T14:35:42Z  
dc.journal.volume
101  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
3613-3619  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Gabriela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baigorria, Carina Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sepulveda Tusek, Milena. S.A. San Miguel.Laboratorio de Desarrollo e Investigación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Jacqueline. S.A. San Miguel.Laboratorio de Desarrollo e Investigación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.10990  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.10990