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dc.contributor.author
Olmedo, Gabriela María
dc.contributor.author
Baigorria, Carina Giselle
dc.contributor.author
Ramallo, Ana Carolina
dc.contributor.author
Sepulveda Tusek, Milena
dc.contributor.author
Ramallo, Jacqueline
dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana
dc.date.available
2023-01-10T18:56:58Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Olmedo, Gabriela María; Baigorria, Carina Giselle; Ramallo, Ana Carolina; Sepulveda Tusek, Milena; Ramallo, Jacqueline; et al.; Inhibition of the lemon brown rot causal agent Phytophthora citrophthora by low-toxicity compounds; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 101; 9; 7-2021; 3613-3619
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184221
dc.description.abstract
BACKGROUND: Phytophthora spp., soil-borne oomycetes, cause brown rot (BR) on postharvest lemons. The management of this disease is based on cultural practices and chemical control using inorganic salts of limited efficacy. In the search for new alternatives, the aim of this work was to evaluate the effect of low-toxicity compounds to inhibit the growth of P. citrophthora and to control BR disease on lemons. Sodium bicarbonate, potassium sorbate, polyhexamethylene guanidine, Ascophyllum nodosum extract and a formulation containing phosphite salts plus A. nodosum (P+An) were evaluated. RESULTS: All tested products inhibited mycelial growth, sporangia formation and zoospore germination of P. citrophthora in vitro. In postharvest applications on artificially inoculated lemons, only P+An exhibited a BR curative effect, with incidence reduction of around 60%. When this formulation was applied in field treatments, BR incidence was reduced by 40% on lemons harvested and inoculated up to 30 days post application. CONCLUSION: Our results demonstrate the in vitro direct anti-oomycete effect of low-toxicity compounds and the in vivo efficacy of P+An formulation to control BR, encouraging the incorporation of the latter in the management of citrus BR.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASCOPHYLLUM NODOSUM
dc.subject
CITRUS
dc.subject
GRAS SALTS
dc.subject
OOMYCETE
dc.subject
PHMG
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Inhibition of the lemon brown rot causal agent Phytophthora citrophthora by low-toxicity compounds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-10T14:35:42Z
dc.journal.volume
101
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
3613-3619
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Gabriela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baigorria, Carina Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sepulveda Tusek, Milena. S.A. San Miguel.Laboratorio de Desarrollo e Investigación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Jacqueline. S.A. San Miguel.Laboratorio de Desarrollo e Investigación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.10990
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.10990
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