Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Ascorbic Acid Encapsulation in Hydrophobic Silica Xerogel

Revuelta, Mariana ValeriaIcon ; Fernández van Raap, Marcela BeatrizIcon ; Mendoza Zélis, PedroIcon ; Sanchez, Francisco HomeroIcon ; Castro, Guillermo RaulIcon
Fecha de publicación: 07/2011
Editorial: University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology
Revista: Food Technology and Biotechnology
ISSN: 1330-9862
e-ISSN: 1334-2606
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Nano-materiales

Resumen

Self-assembled hybrid organo-silica sol-gel materials are rapidly expanding for new and novel applications. The microporous solid silica matrix was used as carrier for the controlled release of Ascorbic Acid (AA), selected as molecule cargo model. One-step synthesis procedure was optimised for preparation of silica–molecule composites by using tetraethoxysilane and methyltrimethoxysilane as precursors. The hydrophobic silica xerogel matrices were characterized by Fourier transformed infrared spectroscopy (FTIR) and X-ray diffraction. Specific surface area and porosity parameters were determinated by Brunauer-Emmet-Teller (BET) technique and the matrix surface morphology by Scanning Electron Microscopy (SEM). The observed release pattern could be interesting for the development of AA-fortified food and to be used in food packaging.
Palabras clave: HYDROPHOBIC SILICA XEROGEL , ASCORBIC ACID , PACKAGING , FORTIFIED FOOD , HYDROPHOBIC SILICA XEROGEL
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 351.2Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/184138
Colecciones
Articulos(CINDEFI)
Articulos de CENT.DE INV EN FERMENTACIONES INDUSTRIALES (I)
Articulos(IFLP)
Articulos de INST.DE FISICA LA PLATA
Citación
Revuelta, Mariana Valeria; Fernández van Raap, Marcela Beatriz; Mendoza Zélis, Pedro; Sanchez, Francisco Homero; Castro, Guillermo Raul; Ascorbic Acid Encapsulation in Hydrophobic Silica Xerogel; University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology; Food Technology and Biotechnology; 49; 3; 7-2011; 347-351
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES