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dc.contributor.author
Rojas, Natalia Lorena  
dc.contributor.author
Ortiz, Gastón Ezequiel  
dc.contributor.author
Chesini, Mariana  
dc.contributor.author
Baruque, Diego Jorge  
dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando  
dc.date.available
2023-01-10T11:32:14Z  
dc.date.issued
2011-02  
dc.identifier.citation
Rojas, Natalia Lorena; Ortiz, Gastón Ezequiel; Chesini, Mariana; Baruque, Diego Jorge; Cavalitto, Sebastian Fernando; Optimization of the Production of a Polygalacturonase from Aspergillus kawachii cloned in Saccharomyces cerevisiae in batch and fed-batch cultures; University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology; Food Technology and Biotechnology; 49; 2-2011; 316-321  
dc.identifier.issn
1330-9862  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184061  
dc.description.abstract
Polygalacturonases (PG; EC 3.2.1.15) catalyze the hydrolysis of pectin and/or pectic acid and are useful for industrial applications such as juice clarification and pectin extraction. Growth and heterologous expression of recombinant S. cerevisiae which expresses an acidic PG from Aspergillus kawachii was studied in batch and fed batch cultures. Kinetics and stoichiometric parameters of the recombinant yeast were determined in batch cultures in a synthetic medium. In these cultures, the total biomass concentration, protein concentration, and enzyme activity achieved were 2.2 g/l, 10 mg/l, and 3 U/ml, respectively, to give a productivity of 0.06 U/ml.h. In fed batch cultures, various strategies for galactose feeding were used: a) after a glucose growth phase, the addition of a single pulse of galactose which gave a productivity of 0.19 U/ml.h.; b) after a glucose growth phase, a double pulse of galactose at the same final concentration, resulting in a productivity of 0.21 U/ml.h.; c) a simultaneous feeding of glucose and galactose, yielding a productivity of 1.32 U/ml.h. Based on these results, the simultaneous feeding of glucose and galactose was by far the most suitable strategy for the production of this enzyme. Moreover, some biochemical characteristics of the recombinant enzyme such as a MW of ~60 kDa, an isoelectric point of 3.7 and its ability to hydrolyze polygalacturonic acid at pH 2.5 were determined.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PG1  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimization of the Production of a Polygalacturonase from Aspergillus kawachii cloned in Saccharomyces cerevisiae in batch and fed-batch cultures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T19:08:27Z  
dc.identifier.eissn
1334-2606  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.pagination
316-321  
dc.journal.pais
Croacia  
dc.journal.ciudad
Zagreb  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Natalia Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortiz, Gastón Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chesini, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baruque, Diego Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Food Technology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ftb.com.hr/index.php/component/content/article/56-alias/70-optimization-of-the-production-of-polygalacturonase-from-aspergillus-kawachii-cloned-in-saccharomyces-cerevisiae-in-batch-and-fed-batch-cultures