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dc.contributor.author
Teran, Lucrecia Cecilia  
dc.contributor.author
Mortera, Pablo  
dc.contributor.author
Tubio, Gisela  
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo  
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian  
dc.contributor.author
Espariz, Martin  
dc.contributor.author
Esteban, Luis  
dc.contributor.author
Magni, Christian  
dc.date.available
2023-01-09T17:38:34Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Teran, Lucrecia Cecilia; Mortera, Pablo; Tubio, Gisela; Alarcon, Sergio Hugo; Blancato, Victor Sebastian; et al.; Genomic analysis revealed conserved acid tolerance mechanisms from native micro‐organisms in fermented feed; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 132; 2; 9-2021; 1152-1165  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183972  
dc.description.abstract
Aims: Fermented feed is an agricultural practice used in many regions of the world to improve the growth performance of farm animals. This study aimed to identify and evaluate the lactic acid bacteria and yeast involved in the production of fermented feed. Methods and Results: We isolated and described two micro-organisms from autochthonous microbiota origin present in a regional feed product, Lactobacillus paracasei IBR07 (Lacticaseibacillus paracasei) and Kazachstania unispora IBR014 (Saccharomyces unisporum). Genome sequence analyses were performed to characterize both micro-organisms. Potential pathways involved in the acid response, tolerance and persistence were predicted in both genomes. Although L. paracasei and K. unispora are considered safe for animal feed, we analysed the presence of virulence factors, antibiotic resistance and pathogenicity islands. Furthermore, the Galleria mellonella model was used to support the safety of both isolates. Conclusions: We conclude that IBR07 and IBR014 strains are good candidates to be used as starter cultures for feed fermentation. Significance and Impact of the Study: The data presented here will be helpful to explore other biotechnological aspects and constitute a starting point for further studies to establish the consumption benefit of fermented feed in farm animal production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Kazachstania unispora  
dc.subject
Lacticaseibacillus paracasei  
dc.subject
Lactobacillus casei group  
dc.subject
fermentation feed  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Genomic analysis revealed conserved acid tolerance mechanisms from native micro‐organisms in fermented feed  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-19T16:02:22Z  
dc.journal.volume
132  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1152-1165  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Teran, Lucrecia Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mortera, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tubio, Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.15292  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15292