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dc.contributor.author
Teran, Lucrecia Cecilia
dc.contributor.author
Mortera, Pablo
dc.contributor.author
Tubio, Gisela
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian
dc.contributor.author
Espariz, Martin
dc.contributor.author
Esteban, Luis
dc.contributor.author
Magni, Christian
dc.date.available
2023-01-09T17:38:34Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Teran, Lucrecia Cecilia; Mortera, Pablo; Tubio, Gisela; Alarcon, Sergio Hugo; Blancato, Victor Sebastian; et al.; Genomic analysis revealed conserved acid tolerance mechanisms from native micro‐organisms in fermented feed; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 132; 2; 9-2021; 1152-1165
dc.identifier.issn
1364-5072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183972
dc.description.abstract
Aims: Fermented feed is an agricultural practice used in many regions of the world to improve the growth performance of farm animals. This study aimed to identify and evaluate the lactic acid bacteria and yeast involved in the production of fermented feed. Methods and Results: We isolated and described two micro-organisms from autochthonous microbiota origin present in a regional feed product, Lactobacillus paracasei IBR07 (Lacticaseibacillus paracasei) and Kazachstania unispora IBR014 (Saccharomyces unisporum). Genome sequence analyses were performed to characterize both micro-organisms. Potential pathways involved in the acid response, tolerance and persistence were predicted in both genomes. Although L. paracasei and K. unispora are considered safe for animal feed, we analysed the presence of virulence factors, antibiotic resistance and pathogenicity islands. Furthermore, the Galleria mellonella model was used to support the safety of both isolates. Conclusions: We conclude that IBR07 and IBR014 strains are good candidates to be used as starter cultures for feed fermentation. Significance and Impact of the Study: The data presented here will be helpful to explore other biotechnological aspects and constitute a starting point for further studies to establish the consumption benefit of fermented feed in farm animal production.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Kazachstania unispora
dc.subject
Lacticaseibacillus paracasei
dc.subject
Lactobacillus casei group
dc.subject
fermentation feed
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Genomic analysis revealed conserved acid tolerance mechanisms from native micro‐organisms in fermented feed
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-19T16:02:22Z
dc.journal.volume
132
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1152-1165
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Teran, Lucrecia Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mortera, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tubio, Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.15292
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15292
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