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dc.contributor.author
Ontañon, Ornella Mailén  
dc.contributor.author
Ghio, Silvina  
dc.contributor.author
Marrero Díaz de Villegas, Rubén  
dc.contributor.author
Garrido, Mercedes María  
dc.contributor.author
Talia, Paola Monica  
dc.contributor.author
Fehér, Csaba  
dc.contributor.author
Campos, Eleonora  
dc.date.available
2023-01-09T13:46:33Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Ontañon, Ornella Mailén; Ghio, Silvina; Marrero Díaz de Villegas, Rubén; Garrido, Mercedes María; Talia, Paola Monica; et al.; A thermostable GH8 endoglucanase of Enterobacter sp. R1 is suitable for β-glucan deconstruction; Elsevier; Food Chemistry; 298; 11-2019; 1-9  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183902  
dc.description.abstract
Glycoside hydrolase family 8 (GH8) includes endoglucanases, lichenases, chitosanases and xylanases, which are essential for polysaccharides breakdown. In this work, we studied a thermally stable GH8 from the cellulose synthase complex of Enterobacter sp. R1, for deconstruction of β-glucans. The biochemical characterization of the recombinant GH8ErCel showed high specificity towards barley β-glucan and lichenan and lower activity on carboxymethylcellulose and swollen cellulose, yielding different length oligosaccharides. By molecular modeling, six conserved subsites for glucose binding and some possible determinants for its lack of xylanase and chitosanase activity were identified. GH8ErCel was active at a broad range of pH and temperature and presented remarkable stability at 60 °C. Additionally, it hydrolyzed β-glucan from oat and wheat brans mainly to tri- and tetraoligosaccharides. Therefore, GH8ErCel may be a good candidate for enzymatic deconstruction of β-glucans at high temperature in food and feed industries, including the production of prebiotics and functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BRANS  
dc.subject
ENTEROBACTER  
dc.subject
GH8  
dc.subject
THERMOSTABLE ENDOGLUCANASE  
dc.subject
Β-GLUCAN  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
A thermostable GH8 endoglucanase of Enterobacter sp. R1 is suitable for β-glucan deconstruction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-04-21T16:24:49Z  
dc.journal.volume
298  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ontañon, Ornella Mailén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ghio, Silvina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marrero Díaz de Villegas, Rubén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrido, Mercedes María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Talia, Paola Monica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fehér, Csaba. Budapest University of Technology and Economics; Hungría  
dc.description.fil
Fil: Campos, Eleonora. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S030881461931101X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.124999