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dc.contributor.author
Ontañon, Ornella Mailén
dc.contributor.author
Ghio, Silvina
dc.contributor.author
Marrero Díaz de Villegas, Rubén
dc.contributor.author
Garrido, Mercedes María
dc.contributor.author
Talia, Paola Monica
dc.contributor.author
Fehér, Csaba
dc.contributor.author
Campos, Eleonora
dc.date.available
2023-01-09T13:46:33Z
dc.date.issued
2019-11
dc.identifier.citation
Ontañon, Ornella Mailén; Ghio, Silvina; Marrero Díaz de Villegas, Rubén; Garrido, Mercedes María; Talia, Paola Monica; et al.; A thermostable GH8 endoglucanase of Enterobacter sp. R1 is suitable for β-glucan deconstruction; Elsevier; Food Chemistry; 298; 11-2019; 1-9
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183902
dc.description.abstract
Glycoside hydrolase family 8 (GH8) includes endoglucanases, lichenases, chitosanases and xylanases, which are essential for polysaccharides breakdown. In this work, we studied a thermally stable GH8 from the cellulose synthase complex of Enterobacter sp. R1, for deconstruction of β-glucans. The biochemical characterization of the recombinant GH8ErCel showed high specificity towards barley β-glucan and lichenan and lower activity on carboxymethylcellulose and swollen cellulose, yielding different length oligosaccharides. By molecular modeling, six conserved subsites for glucose binding and some possible determinants for its lack of xylanase and chitosanase activity were identified. GH8ErCel was active at a broad range of pH and temperature and presented remarkable stability at 60 °C. Additionally, it hydrolyzed β-glucan from oat and wheat brans mainly to tri- and tetraoligosaccharides. Therefore, GH8ErCel may be a good candidate for enzymatic deconstruction of β-glucans at high temperature in food and feed industries, including the production of prebiotics and functional foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BRANS
dc.subject
ENTEROBACTER
dc.subject
GH8
dc.subject
THERMOSTABLE ENDOGLUCANASE
dc.subject
Β-GLUCAN
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
A thermostable GH8 endoglucanase of Enterobacter sp. R1 is suitable for β-glucan deconstruction
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-04-21T16:24:49Z
dc.journal.volume
298
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ontañon, Ornella Mailén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ghio, Silvina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marrero Díaz de Villegas, Rubén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrido, Mercedes María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Talia, Paola Monica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fehér, Csaba. Budapest University of Technology and Economics; Hungría
dc.description.fil
Fil: Campos, Eleonora. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S030881461931101X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.124999
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