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dc.contributor.author
del Monaco, Silvana Maria
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.date.available
2023-01-06T19:04:54Z
dc.date.issued
2016-08
dc.identifier.citation
del Monaco, Silvana Maria; Rodríguez, María Eugenia; Lopes, Christian Ariel; Pichia kudriavzevii as a representative yeast of North Patagonian winemaking terroir; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 230; 8-2016; 31-39
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183820
dc.description.abstract
Terroir concept includes specific soil, topography, climate, landscape characteristics and biodiversity features. In reference to the last aspect, recent studies investigating the microbial biogeography (lately called 'microbial terroir') have revealed that different wine-growing regions maintain different microbial communities. The aim of the present work was to identify potential autochthonous fermentative yeasts isolated from native plants in North Patagonia, Schinus johnstonii, Ephedra ochreata and Lycium chilense, that could be associated to the specific vitivinicultural terroir of this region. Different Pichia kudriavzevii isolates were recovered from these plants and physiologically and genetically compared to regional wine isolates and foreign reference strains of the same species. All isolates were subjected to molecular characterization including mtDNA-RFLP, RAPD-PCR and sequence analysis. Both wine and native P. kudriavzevii isolates from Patagonia showed similar features, different from those showed by foreign strains, suggesting that this species could be part of a specific regional terroir from North Patagonia.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EPHEDRA OCHREATA
dc.subject
LYCIUM CHILENSE
dc.subject
WINE: SCHINUS JOHNSTONII
dc.subject
YEAST DIVERSITY
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Pichia kudriavzevii as a representative yeast of North Patagonian winemaking terroir
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-01-06T09:30:20Z
dc.journal.volume
230
dc.journal.pagination
31-39
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: del Monaco, Silvana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160516301751
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.04.017
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