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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara
dc.contributor.other
Repo Carrasco Valencia, Ritva
dc.contributor.other
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2023-01-03T12:57:35Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Tironi, Valeria Anahi; Añon, Maria Cristina; Scilingo, Adriana Alicia; Quiroga, Alejandra Viviana; Sabbione, Ana Clara; Effect of amaranth bioactive peptides on the gastrointestinal system; CRC Press-Taylor & Francis Group; 2022; 237-266
dc.identifier.isbn
9780367531409
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183126
dc.description.abstract
The digestive system constitutes a complex barrier and a defense system against toxic agents and pathogens transmitted through food. The intestinal mucosa is constantly exposed to oxidants, mutagens, and carcinogens in the diet that cause oxidative stress, inflammatory processes, apoptosis, or transformation into tumor cells. In this chapter, we present studies related to relevant biological activities at the intestinal level exerted by amaranth seed proteins. The generation of potentially bioactive peptides through the simulated gastrointestinal digestion process, SGID, and its absorption are analyzed. These peptides showed activity against different oxygen reactive species, ROS, in in vitro acellular tests, and effects on ROS, GSH, and antioxidant enzymes in Caco-2 TC7 cells. In addition, some in vivo effects have been reported in rats’ intestinal lining after ingesting amaranth proteins. Moreover, it has been demonstrated, in vitro and in vivo, that amaranth proteins and fiber affect the ability to displace cholesterol from model micelles and increase cholesterol excretion via feces. Regarding the antiproliferative effect of amaranth proteins, peptides released after SGID exert a potential antiproliferative activity over HT-29 tumor cells, with the induction of cell necrosis and apoptosis. Amaranth lectin’s antiproliferative effect is also discussed throughout the chapter.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press-Taylor & Francis Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
GASTROINTESTINAL SYSTEM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of amaranth bioactive peptides on the gastrointestinal system
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-09-21T14:24:38Z
dc.journal.pagination
237-266
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Boca Ratón
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2g9zb8mq
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2km3qwwf
dc.conicet.paginas
402
dc.source.titulo
Native crops in Latin America: Processing and nutraceutical aspects
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