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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara  
dc.contributor.other
Repo Carrasco Valencia, Ritva  
dc.contributor.other
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2023-01-03T12:57:35Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Tironi, Valeria Anahi; Añon, Maria Cristina; Scilingo, Adriana Alicia; Quiroga, Alejandra Viviana; Sabbione, Ana Clara; Effect of amaranth bioactive peptides on the gastrointestinal system; CRC Press-Taylor & Francis Group; 2022; 237-266  
dc.identifier.isbn
9780367531409  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183126  
dc.description.abstract
The digestive system constitutes a complex barrier and a defense system against toxic agents and pathogens transmitted through food. The intestinal mucosa is constantly exposed to oxidants, mutagens, and carcinogens in the diet that cause oxidative stress, inflammatory processes, apoptosis, or transformation into tumor cells. In this chapter, we present studies related to relevant biological activities at the intestinal level exerted by amaranth seed proteins. The generation of potentially bioactive peptides through the simulated gastrointestinal digestion process, SGID, and its absorption are analyzed. These peptides showed activity against different oxygen reactive species, ROS, in in vitro acellular tests, and effects on ROS, GSH, and antioxidant enzymes in Caco-2 TC7 cells. In addition, some in vivo effects have been reported in rats’ intestinal lining after ingesting amaranth proteins. Moreover, it has been demonstrated, in vitro and in vivo, that amaranth proteins and fiber affect the ability to displace cholesterol from model micelles and increase cholesterol excretion via feces. Regarding the antiproliferative effect of amaranth proteins, peptides released after SGID exert a potential antiproliferative activity over HT-29 tumor cells, with the induction of cell necrosis and apoptosis. Amaranth lectin’s antiproliferative effect is also discussed throughout the chapter.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
CRC Press-Taylor & Francis Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
GASTROINTESTINAL SYSTEM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of amaranth bioactive peptides on the gastrointestinal system  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-09-21T14:24:38Z  
dc.journal.pagination
237-266  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Boca Ratón  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2g9zb8mq  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2km3qwwf  
dc.conicet.paginas
402  
dc.source.titulo
Native crops in Latin America: Processing and nutraceutical aspects