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dc.contributor.author
Vázquez Sánchez, Alma Yolanda  
dc.contributor.author
Corfield, Rocío  
dc.contributor.author
Sosa, Natalia  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.date.available
2023-01-03T11:16:20Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Vázquez Sánchez, Alma Yolanda; Corfield, Rocío; Sosa, Natalia; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Physicochemical, functional, and sensory characterization of apple leathers enriched with acáchul (Ardisia compressa Kunth) powder; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 146; 111472; 7-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183056  
dc.description.abstract
The objective of this work was to develop an innovative fruit leather from apple added with a dry ingredient obtained from a wild fruit named acáchul (Ardisia compressa Kunt) and sweetened with stevia and maltitol syrup. The acáchul ingredient was analyzed in terms of physical properties, and bioactive characteristics: antioxidant capacity (AC), monomeric anthocyanin content (ACY) and total polyphenol content (TPC). Texture, color, and bioaccesibility of AC were evaluated in the developed leathers, together with sensory and stability studies. The powder ingredient was exceptionally rich in bioactive compounds, and it also showed good physical properties. The leather exhibited AC values of 1.64 ± 0.1, and 1.59 ± 0.2 mg GAE/g by ABTS and FRAP methods, respectively; and presented an ACY value of 0.50 ± 0.06 mg Cyn-3-glu/g, a TPC value of 2.80 ± 0.19 mg GAE/g, and 91.0% AC bioaccessibility. The sensory study showed that 70% of consumers liked the product, this being a valuable data to know the potential of this product in the market. After 12 weeks storage >70% AC was preserved, and texture changes were within the range reported by other authors. This product could be an interesting option to replace conventional candies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACÁCHUL  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
LEATHERS  
dc.subject
SENSORY-STUDIES  
dc.subject
TEXTURE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical, functional, and sensory characterization of apple leathers enriched with acáchul (Ardisia compressa Kunth) powder  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-06T20:08:02Z  
dc.journal.volume
146  
dc.journal.number
111472  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vázquez Sánchez, Alma Yolanda. Universidad Tecnológica de Xicotepec de Juárez; México  
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Universidad Nacional de Entre Ríos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111472  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821006253