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dc.contributor.author
Vázquez Sánchez, Alma Yolanda
dc.contributor.author
Corfield, Rocío
dc.contributor.author
Sosa, Natalia
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.date.available
2023-01-03T11:16:20Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Vázquez Sánchez, Alma Yolanda; Corfield, Rocío; Sosa, Natalia; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Physicochemical, functional, and sensory characterization of apple leathers enriched with acáchul (Ardisia compressa Kunth) powder; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 146; 111472; 7-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183056
dc.description.abstract
The objective of this work was to develop an innovative fruit leather from apple added with a dry ingredient obtained from a wild fruit named acáchul (Ardisia compressa Kunt) and sweetened with stevia and maltitol syrup. The acáchul ingredient was analyzed in terms of physical properties, and bioactive characteristics: antioxidant capacity (AC), monomeric anthocyanin content (ACY) and total polyphenol content (TPC). Texture, color, and bioaccesibility of AC were evaluated in the developed leathers, together with sensory and stability studies. The powder ingredient was exceptionally rich in bioactive compounds, and it also showed good physical properties. The leather exhibited AC values of 1.64 ± 0.1, and 1.59 ± 0.2 mg GAE/g by ABTS and FRAP methods, respectively; and presented an ACY value of 0.50 ± 0.06 mg Cyn-3-glu/g, a TPC value of 2.80 ± 0.19 mg GAE/g, and 91.0% AC bioaccessibility. The sensory study showed that 70% of consumers liked the product, this being a valuable data to know the potential of this product in the market. After 12 weeks storage >70% AC was preserved, and texture changes were within the range reported by other authors. This product could be an interesting option to replace conventional candies.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACÁCHUL
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
LEATHERS
dc.subject
SENSORY-STUDIES
dc.subject
TEXTURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical, functional, and sensory characterization of apple leathers enriched with acáchul (Ardisia compressa Kunth) powder
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-06T20:08:02Z
dc.journal.volume
146
dc.journal.number
111472
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Vázquez Sánchez, Alma Yolanda. Universidad Tecnológica de Xicotepec de Juárez; México
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Universidad Nacional de Entre Ríos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111472
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821006253
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