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dc.contributor.author
Rodriguez Negrette, Ana Carolina  
dc.contributor.author
Rodríguez Batiller, María Jose  
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso  
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge  
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia  
dc.date.available
2022-12-27T18:15:24Z  
dc.date.issued
2022-01  
dc.identifier.citation
Rodriguez Negrette, Ana Carolina; Rodríguez Batiller, María Jose; García Londoño, Víctor Alonso; Borroni, Maria Virginia; Candal, Roberto Jorge; et al.; Effect of sucrose esters on polymorphic behavior and crystallization kinetics of cupuassu fat and its fractions; Wiley-liss, div John Wiley & Sons Inc.; Journal of the American Oil Chemists Society; 99; 1; 1-2022; 27-41  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182591  
dc.description.abstract
Polymorphism of natural fats is very important in the food industry since it is related to macroscopic properties of final products, including texture, color and appearance. The effect of addition of sucrose esters on crystallization kinetics and polymorphic behavior of cupuassu fat (CF) and its stearin fractions obtained by dry fractionation at 29°C (S-29), 26 (S-26), and 24 (S-24) was studied by polarized light microscopy, differential scanning calorimetry, and small and wide angle X-ray scattering. In situ experiments were performed in real-time using synchrotron radiation as the light source. Sucrose esters S-170 and P-170 shortened induction times of crystallization, acting as a seed even at low supercooling. In addition to the kinetic effects, S-170 modified polymorphic behavior. Depending on processing conditions used (under thermal cycles or isothermal storage), it promoted crystallization in a specific polymorphic form: β′2 (CF and its stearins) or β2 (S-29). Crystallization in a stable and unique β′-form makes CF and its stearins a good alternative to trans-fats. With the addition of sucrose ester S-170, S-29's increased tendency to crystallize in β2-form extends its applications in chocolate and coatings.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley-liss, div John Wiley & Sons Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cupuassu fat  
dc.subject
Stearin fractions  
dc.subject
Polymorphism  
dc.subject
Synchrotron-radiation X-ray  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of sucrose esters on polymorphic behavior and crystallization kinetics of cupuassu fat and its fractions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T14:07:10Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
27-41  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Negrette, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Batiller, María Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/aocs.12541  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/aocs.12541