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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela

dc.contributor.author
Paredes, Alejandro Javier

dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matías
dc.contributor.author
Penci, María Cecilia
dc.contributor.author
González, Agustín

dc.contributor.author
Palma, Santiago Daniel

dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel

dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian

dc.date.available
2022-12-26T17:49:07Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Paredes, Alejandro Javier; Camacho, Nahuel Matías; Penci, María Cecilia; González, Agustín; et al.; Formulation, spray-drying and physicochemical characterization of functional powders loaded with chia seed oil and prepared by complex coacervation; Elsevier Science SA; Powder Technology; 391; 10-2021; 479-493
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182367
dc.description.abstract
In this research, complex coacervation between soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA) constituted a preliminary step for developing chia oil (CO)-in-water emulsions suitable for subsequent spray-drying. The contributions of total biopolymer concentration, SPI-GA ratio w/w and ionic strength on coacervate yield (CY) were quantified through a 3×6×4 factorial design. The SPI-GA ratios that gave the highest CY values (1-1 and 2-1) were selected to prepare emulsions and blank dispersions (devoid of CO). The preparation process included four well-defined sequential steps: high speed homogenization, high pressure homogenization, complex coacervation and a carrier addition (maltodextrin). The emulsification step, the SPI-GA ratio and the presence of CO had a significant effect (p ≤ 0.05) on ζ-Potential, apparent viscosity, structural recovery of the systems, gel strength and cross-linking. The microencapsulation process preserved the quality of CO (2.18 ± 0.01 h), as reflected by enhanced oxidative stability indices (around three times higher than bulk CO, 5.65–6.84 h) and non-significant changes in α-Linolenic acid after spray-drying and in-vitro digestion processes (60–66.53%, relative abundance). In addition, thermogravimetric analysis (TGA) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) helped corroborate the stability of CO within the powders' structure. Finally, different characteristics of powders were significantly influenced (p ≤ 0.05) by the presence of CO, especially the color, flowability and sorption-dependent properties: the monolayer content (Wm) and the bulk moisture diffusivity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHIA OIL
dc.subject
COMPLEX COACERVATION
dc.subject
DYNAMIC VAPOR SORPTION
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject
RHEOLOGICAL PROPERTIES
dc.subject
SPRAY DRYING
dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Formulation, spray-drying and physicochemical characterization of functional powders loaded with chia seed oil and prepared by complex coacervation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T15:15:27Z
dc.identifier.eissn
1873-328X
dc.journal.volume
391
dc.journal.pagination
479-493
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. The Queens University of Belfast; Irlanda
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palma, Santiago Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0032591021005593
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2021.06.035
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